Taze Balık Nasıl Anlaşılır?

Taze Balık Nasıl Anlaşılır?

Bizim ülkemizde birçok insan et tüketmeyi oldukça sever. Farklı farklı et çeşitleri bulunmaktadır. Bu et çeşitlerinden biri de balık etidir. Ekonomik olarak da bütün bütçelere uygun bir seçenek sunabilecek zengin çeşitliliğe sahip balık türleri bulunmaktadır. Coğrafi olarak da balık tüketimine uygun bir ülkeyiz. Ancak buna rağmen bayatlamış balıklarla karşılaşılabiliyor.

Bunun nedeni ise balığın saklanma koşulları anlamında hassas bir besin olmasıdır. Uygun şartlarda muhafaza edilmeyen balıklar bayatlamaya başlar. Bunun yanı sıra balığın tutulduğu andan tüketildiği ana kadar geçen süre de önemlidir. Uygun saklama koşulları ile bu süreyi uzatmak mümkündür. Gerek balıkçılardan gerek marketlerden balık alırken saklanma koşulları göz önüne alınmalıdır. Bunu anlamak içinse tazeliğine dikkat etmek gerekir. Balığın taze olup olmadığını anlamak için birkaç yol bulunmaktadır.

1-)Gözlerine Bakarak

Almayı düşündüğünüz balığın göz yapısı tazeliğini anlamak için en etkili yöntemlerden biridir. Canlı hücreler diri ve canlı olduğu için tazeliğini koruyan balıkların gözleri de canlı ve parlak olur. Balıkların gözleri tazeliğini kaybettikçe matlaşır. Bununla birlikte su kaybı yaşanır ve bu durumda gözlerin çökmesine neden olur.

2-)Pullarına Bakarak

Taze balıkların pulları oldukça parlak olur. Bunun nedeni canlı hücrelerin barındırdığı su miktarıdır. Balıklar bayatlamaya başladıkça vücutları da su kaybetmeye başlar. Bu durum pullarına da net bir şekilde yansır ve zaman geçtikçe sudan çıktıkları andaki parlak ve sabit olan pulları zarar görmeye başlar. Pullar parlaklığını yitirirken bir yandan da dökülmeye başlar. Bu durumda balığın bayatlamaya başladığını gözlemleyebilirsiniz.

3-)Vücut Yapılarına Bakarak

Balığın taze olup olmadığını anlamak için en etkili yöntemlerden biri de balığın vücut yapısını incelemektir. Bunun için öncelikle balığı kuyruğundan tutun. Kuyruğu sert duruyorsa eğer kuyruğundan tutarak balığı kaldırın. Bu şekilde tuttuğunuz balık dik ve diri duruyorsa taze demektir. Daha sonra parmağınızın ucu ile balığın üzerine hafifçe bastırın. Parmağınızla oluşturmuş olduğunuz hafif çukur parmağınızı çektiğinizde hemen düzeliyor ise bu da balığın taze olduğu anlamına gelir. Ancak burada dikkat etmeniz gereken nokta balığa tırnağınızla bastırmamak. Çünkü tırnağınız balığa zarar verir.

4-)Solungaç Rengi

Solungaç rengi oldukça önemlidir. Balıkların solunum yapma organı olduğu için taze balıklarda pembe-kırmızı bir renge ve parlak bir yapıya sahip olur. Solungaç rengi kahverengiye dönmeye başlayan balıklar bayatlamaya başlamış demektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ