Taze Fasulye Dondurucuya Çiğ Konur mu?

Taze Fasulye Dondurucuya Çiğ Konur mu?

Taze fasulye son derece yararlı ve her mevsim tüketilmesi gereken besinlerden bir tanesidir. Ancak taze fasulye her mevsim bulunabilen bir sebze değildir ve bu nedenle de kış aylarında dondurucuda saklanarak tüketilmektedir. Taze fasulye çiğ olarak dondurucuda saklanabilmektedir. Ancak fasulyeyi tazeliği bozulmadan dondurucuda saklamanın birkaç yöntemi bulunmaktadır.

Dondurucuda Taze Fasulye Saklama Yöntemleri

1-)Çiğ Olarak Saklamak

Taze fasulye, çiğ şekilde ilk günkü tazeliği ile dondurucuda saklanabilmektedir. Bunun için fasulyeler önce ayıklanır ve ardından güzelce yıkanır. Bir süzgece konur ve sularını iyice akıtması sağlanır. Ardından yemeklik olarak kırılır ve buzdolabı poşetlerine konur. Aynı şekilde kilitli dondurucu poşetlerine de konabilir. Poşetin içinde hava kalmamalıdır.

2-)Şoklama Yöntemi

Güzelce yıkanan fasulyeler ayıklanır. Derin bir tencereye su konur ve ayıklanan fasulyeler bu suya eklenir. Birkaç dakika süresince fasulyeler bu suda haşlanır. Fasulyelerin rengi değişmeye başladığında sudan çıkarılır ve süzgece konularak suyu süzdürülür. Süzgeç içerisindeki fasulyeler soğuk suya konur ve ardından yine buzdolabı poşetlerine konarak derin dondurucuya atılır.

3-)Kavurma Yöntemi

Oldukça pratik bir yöntem olan kavurma yöntemi, taze fasulyelerin yıkanması, ayıklanması sonrasında hafifçe kavrulur. Bunun için tencereye az miktarda sıvı yağ ve sarımsak eklenir. Ardından ayıklanan fasulyeler tencereye eklenir ancak tamamen pişmeden ocaktan alınmalıdır. 15 dakika kadar pişirilen fasulyeler soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine konur ve dondurucuya atılır.

Bu yöntemler arasında en sağlıklı olanın ve vitamin değerini en az kaybedenin şoklama yöntemi olduğu ifade edilmektedir. Buna ek olarak kavurma yönteminde, karışıma domates de eklenebilmekte ve pişirme işlemi bu şekilde de yapılabilmektedir. Taze fasulye ve bamya için bu yöntemlerin hepsi rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Taze Fasulyeyi Saklamanın Püf Noktaları

  • Fasulyeler şoklama, kavurma yöntemlerinden biri ile ya da doğrudan çiğ olarak dondurucuya konarken, saklamak üzere kullanılan buzdolabı poşetlerinin de büyük bir önemi vardır. Ağzı kilitli olan buzdolabı poşetleri her zaman daha sağlamdır ve besini çok daha uzun bir süre muhafaza etmeyi sağlar. İnce bir yapıya sahip olan poşetler, buzdolabından bir başka malzeme alırken yırtılabilir ya da delinebilir.
  • Poşet kullanımından hoşlanmayan kişiler, dondurucuda zarar görmeyen ve besine zarar vermeyen dondurucu plastik kaplarından da kullanabilirler. Ancak kapların şeffaf olması önemlidir. Böylece içerisinde hangi donmuş malzemenin bulunduğu kolaylıkla görülebilecektir.
  • Dondurulan besinlerde hava ile temas en aza indirilmelidir. Bu nedenle poşetle dondurucuya konan besinlerin havası mutlaka alınmalıdır. Vakumlamaya müsait kapların kullanımı da taze fasulye ve türevi besinlerin saklanması için uygundur. Dondurucuya konan besinlerin cam ya da porselen kaplarda saklanması tavsiye edilmemektedir. Çünkü donma ve ardından çözülme sonucunda bu tür kaplar kırılabilmektedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ