Taze Midye Nasıl Anlaşılır?

Taze Midye Nasıl Anlaşılır?

Midye kimi kişiler tarafından kokusu, görüntüsü açısından asla sevilmeyen kimi kişiler tarafından ise tadından dolayı aşerilecek düzeyde sevilen bir yiyecektir. Genelikle hazırlanışı uzun süren ve uğraştırıcı olduğundan dolayı satılmadan önceki erken saatlerde hazırlanmaktadır. Bu süreçte hava sıcaklığı, hazırlama koşulları ve bekleme ortamı midyenin bozulmasına ya da bayatlamasına sebep olabilmektedir.

Taze olmayan midyenin tüketilmesi kişinin zehirlenmesine yol açabilmektedir. Bu durum hem gıda zehirlenmesi şeklinde meydana gelebilir hem de içerisinde bulunan ağır metallerden dolayı ağır metal zehirlenmesi şeklinde meydana gelebilmektedir.

Midyenin Taze Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

1-)Midyenin Dışına Bakınız

Midyenin tazeliğini ilk etapta midyenin dış kabuğuna bakarak anlayabilirsiniz. Midyenin dış kabuğunun temiz, renginin ise canlı olması gerekmektedir. Soluk renkli kabuklu midyeler çok yüksek ihtimal bayattır, tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.

Aynı zamanda hijyen olduğuna güvenmediğiniz yerlerde, dış kabuğu pis olan midyeler asla tüketilmemelidir. Bu durum kişinin zehirlenmesine, hastalık kapmasına sebep olabilmektedir.

2-)Midyenin Rengine Bakınız

Midye genellikle midye dolma şeklinde tüketilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken midyenin tazeliği olduğu kadar pilavında tazeliğine bakılmalıdır. Midyenin renginin canlı olması, temiz görünmesi, düzgün şekilde temizlenmiş olması midyenin taze olduğunun göstergesidir. Aynı şekilde pilavında dışarıdan görüntüsüne bakılmalıdır. Renginden şüphelendiğiniz midyeleri tüketmeyiniz.

3-)Midyenin Tadına Bakınız

Bu aşama diğer adımları yapmanıza rağmen midyenin tazeliğini ayırt edemediğiniz durumlarda uygulayabileceğiniz bir aşamadır. Ancak ilk defa midye tadacak olan kişilerin midyenin tadından taze olup olmadığını ayırt etmesi neredeyse imkansızdır. Burada önemli olan kişiye midyenin tadının bozukmuş gibi gelmesidir. Herhangi bir şekilde midyenin tadından şüphe ediyorsanız yemeğe devam etmeyiniz.

Midye dolma genellikle bol limon sıkılarak tüketilmektedir. Limonun tadı midyeyi baskılayabilir ve bayat olduğunu anlayamayabilirsiniz bu sebeple şüphelendiğiniz durumlarda muhakkak limonsuz bir şekilde midyenin tadına bakınız.

4-)Kabukları Kapalı Olmalı

Midyenin çiğ şekilde alınması durumunda taze olup olmadığını kontrol etmenin en kolay yollarından bir tanesi kabuklarının açık olup olmadığının kontrol edilmesidir. Kabukları açık olan midyeler kesinlikle alınmamalıdır. Kabukları sıkı bir şekilde kapalı olan, kabuklarının rengi canlı olan midyeler alınmalı ve tüketilmelidir.

5-)Son Kullanma Tarihine Dikkat Edin

Dondurulmuş olarak alınan midyelerin tüketiminde ise mutlaka son kulanma tarihlerine dikkat edilmelidir. Isı ile temas edilen midyeler tekrar dondurucuya konularak asla dondurulmamalıdır. Açılan paketler kısa süre içerisinde tüketilmelidir.

Dondurulmuş olarak ancak ambalajlı bir şekilde alınmayan midyelerde ise tazeliği için alacağınız yere güvenmeniz gerekmektedir. Güvenmediğiniz yerlerden bu tarz alışverişler kesinlikle yapmayınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ