Yumurtayı Rafadan Pişirmenin Püf Noktaları

Yumurtayı Rafadan Pişirmenin Püf Noktaları

Yumurtayı rafadan pişirmenin püf noktalarını bilmek; tam istenen kıvamda, lezzetli ve yenesi bir yumurta için ön koşuldur. Bunun için cezveye su eklenir ve yumurta da içine kaşıkla konur. Bu aşamadan sonra içine hem yumurta kabuğunun çatlamaması hem de kolayca soyulması için az miktarda tuz eklenir.

Ocak orta ateşe ayarlanır ve yumurtanın kaynaması beklenir. Kaynamaya başladıktan sonra yumurta bu durumda en az 6 dakika kadar kalmalıdır. Bu süre tamamlandıktan sonra yumurta yine kaşıkla cezvenin içinden alınır ve soğuk suya konur. Yumurta kahvaltı için haşlanıyorsa soğuk suda 5 saniye kadar beklemesi yeterli olacaktır.

Yumurtanın sarı kısmının daha cıvık olması için, kaynatma süresinin 4 dakika kadar tutulması yeterli olacaktır. Daha sert ya da daha kıvamlı bir sarı bölüm içinde 8-9 dakika kaynatılması gerekmektedir.

Rafadan Yumurta Pişirmenin Püf Noktaları

Birden fazla yumurta haşlarken, tüm yumurtaların aynı kıvamda olabilmesi için kaynatılan kabın içine bir defada maksimum dört yumurta konmalıdır. Bunun yanında çoklu yumurta pişirme işleminde, her bir yumurta için ikişer dakika daha beklenmelidir.

Yumurtanın kolayca soyulabilmesi için, taze olması gerekmektedir. Aynı zamanda daha kolay bir soyma işlemi için soğuk suda bekletme süresi birkaç saniye daha artırılabilir.

Rafadan Yumurta Yararlı mı?

Yumurtanın faydaları saymakla bitmez. Çiğ olarak eklendiğinde yiyeceklere kattığı lezzet ve kıvam da oldukça güzeldir. Ancak bazı bireyler rafadan yerine yağda yumurta yemeyi tercih ederler. Oysaki dev bir protein deposu olan yumurta, rafadan tüketildiğinde çok daha büyük yarar sağlamaktadır.

  • İçinde bulunan A vitamini ile göz hastalıklarına karşı direnç kazanılmasına yardımcı olan yumurta, aynı zamanda kas gelişiminde de önemli bir yere sahiptir. Bu nedenledir ki, sporcular sık sık yumurta tüketirler.
  • Bilinen bir başka yararı da kansızlığı engellemesi ya da azaltmasıdır. Bu bakımdan hamile kadınların tüketmesi önerilir. Aynı zamanda henüz büyüme çağında bulunan çocukların kemik gelişimlerinde de oldukça yararlıdır.
  • Kalp rahatsızlıklarına iyi gelen yumurtanın, kötü kolesterole sebep olmadığı da kanıtlanmıştır.
  • Haftada en az iki defa yumurta tüketmek, tırnakların soyulup kırılmasının da önüne geçmektedir. Bun ek olarak saç diplerinde de güçlenmeye yardımcı olur ve saç tellerine parlaklık kazandırır.
  • Yumurta tüketimi kahvaltı sofrasında olduğunda birey gün boyu kendini dinç hisseder. Ayrıca tokluk issi verdiğinden diyetlerde de sıklıkla kullanılan bir gıdadır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ