Tencerede Taş Gibi Yoğurt Nasıl Mayalanır?

Tencerede Taş Gibi Yoğurt Nasıl Mayalanır?

Tencere yoğurt mayalarken dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır. Bu detaylara özen göstererek mayalanan yoğurt, taş gibi dediğimiz kıvamda olmaktadır.

Tencerede Taş Gibi Yoğurt Nasıl Mayalanır?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, yoğurt yaparken bazı püf noktalara dikkat ettiğinizde o yoğurt hem tam kıvamında hem de oldukça lezzetli olmaktadır. Aşağıdaki yazımızda ise püf noktaları ile birlikte nasıl yoğurt yapılması gerektiğini anlattık. Adımları uygulayarak sizde lezzetli ve kıvamında yoğurtlar elde edebilirsiniz.

  • Kullanacağınız mayanın doğal yoğurt mayası olmasına özen göstermelisiniz. Eğer daha önce yaptığınız yoğurt sulu olmuşsa ya da kıvamı lezzeti tutmadıysa, o yoğurdun mayasını kullanmamanızı öneririz. Bunun yerine mayayı bir yakınınızdan temin etmeniz daha doğru olacaktır.
  • Yine kullanacağınız maya kadar kullanacağınız süt de oldukça önemli bir detaydır. Alacağınız sütün doğal günlük süt olmasına özen göstermelisiniz. Yani marketlerden alınan süt ile yoğurt yapsanız dahi, istediğiniz doğallığı yakalamanız imkansızdır.
  • Yoğurt yapmak için öncelikle sütü doğru bir şekilde kaynatmanız gerekmektedir. Şöyle ki, sütün dibinin tutuşmasını engellemelisiniz. Kaynamaya başladıktan sonra kısın ve sütünüzün başında taşma ihtimaline karşı bekleyin. Kaynamaya başladıktan sonra 15 kadar daha kısık ateşte pişirmeye özen göstermelisiniz.
  • Sütün eğer dibi tutmuş ise mümkün olduğunca ısısını kaybetmesine izin vermeden sütü başka bir tencereye almalısınız. Eğer dibi tutmuş tencere ile yoğurt yapmaya kalkarsanız yoğurdunuz ekşi olabilir.
  • Yoğurdu mayalarken dikkat etmeniz gereken bir ısı vardır. Bu ısının derecesi ise 44 derecedir fakat 1-2 derece oynayabilir. Sütün bu dereceye ulaştığını anlamak için ise serçe parmağını kullanabilirsiniz. Serçe parmak testinde, öncesinde parmağınızı sütün içine 7 saniye kadar tutmaya çalışın. 7 saniyenin sonunda parmağınız acımaya başladıysa mayalanma için hazır olduğunu düşünebilirsiniz.
  • Sütü mayalarken her zaman üst tabakayı mümkün olduğunca bozmamakta fayda vardır. Kaşığı tencerenin yanından yavaş hareketlerle sütün dibine indirip, dipte bir iki kez kaşığı salladıktan yani mayayı karıştırdıktan sonra mayalanma işlemini tamamlamış oluyorsunuz.
  • Yoğurt mayalarken belki de en dikkat edilmeyen ayrıntı yoğurdun ısısını mümkün olduğunca yavaş bir şekilde düşürülmesi gerektiğidir. Yani, kaynamış sütün içine mayanızı karıştırdıktan sonra tencereyi çok ayak altı olmayan bir yere kaldırın ve mümkün olduğunca polar, hırka gibi eşyalar ile sarmalısınız. Böylece ısı birden değil, yavaşça düşeceğinden yoğurdunuzun kıvamı da tam olması gerektiği gibi olacaktır. Bu şekilde yaklaşık olarak 6 saat bekletmeli ve daha sonra yoğurdunuzu kontrol etmelisiniz. Eğer olmuşsa, buzdolabına kaldırabilirsiniz.

Ev Yapımı Yoğurdun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Yoğurt doğru bir şekilde saklanmadığında çabuk ekşiyebilir ve dikkat edilmediğinde ise bozulabilir. Böyle bir durumda yoğurttaki değişiklikleri üç şekilde anlayabilirsiniz; görüntü, koku ve tat.

Yoğurduğunuzu tüketmek önce koklarsanız ekşidiğini ya da bozulduğunu kolaylıkla anlayabilirsiniz. Yine aşırı bozulan yoğurtların görüntüsü ve kıvamında da farklılıklar meydana gelmektedir. Bu şekilde de bozulduğunu anlamanız oldukça kolay olacaktır.

Bu belirtilerin herhangi birini görmediyseniz de, yoğurdunuzun tadına bakarak bozulup bozulmadığını anlayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ