Tutkal Lekesi Mobilyadan Nasıl Çıkar?

Tutkal Lekesi Mobilyadan Nasıl Çıkar?

Evlerde ofislerde bütün yaşam alanlarında çıkarılması zor lekeler vardır. Bazıları vardır ki daha da zorlu lekelerdir. Mobilyalara kolaylıkla buluşabilen yapıştırıcı lekeleri bu zorlu lekelerdendir. Özellikle tutkal gibi kuvvetli yapıştırıcılar daha da zor lekelere neden olur. Ancak bu lekeleri temizlemenin birkaç yolu bulunmaktadır. Bunun için bir miktar sirke, bir miktar aseton, desensiz beyaz sıvı emici bir bez, bir bıçak, amonyak ve su gerekmektedir.

1-)Sirke ile Çıkarma

Burada dikkat etmeniz gereken nokta tutkalın ne tür bir mobilyada leke yapmış olmasıdır. Eğer kumaş bir mobilya ise ve kumaşın arka yüzüne ulaşmanız mümkünse öncelikle tutkal lekesi olmuş bölgenin altına desensiz ve beyaz bir bez koyun. Aynı zamanda da emici özelliğinin yüksek olmasına dikkat edin.

Daha sonra elma sirkesi gibi renksiz bir sirkeye bir bez batırın. Hazırladığınız bu sirkeli bez ile mobilyanızın tutkal lekesi olan bölgesini silin. Tutkal tamamen çıkana kadar bu işlemi uygulayın ve ardından temiz su ile yıkadığınız bir bez yardımı ile lekeli bölgenin sirkeden tamamı ile ayrıldığından emin olana kadar silin.

2-)Aseton ile Çıkarma

Kumaş bir mobilya üzerinde bu yöntemi kullanmak istiyorsanız eğer öncelikle görünmeyen bir tarafa aseton sürün. Aksi takdirde kimyasal yapısı sayesinde kumaş yüzeylerde farklı deformelere neden olabilir. Herhangi bir tepkime söz konusu değilse, pamuklu bir bezin üzerine tutkal lekesinin genişliği ile orantılı miktarda aseton dökün. Daha sonra lekeli bölgeyi asetonlu bez ile ovalayarak silin. Lekenin geçtiğini göreceksiniz.

3-)Amonyak ve Su ile Çıkarma

Burada ilk yapılması gereken işlem bir bıçak yardımı ile lekenin kazınmasıdır. Ancak bu işlemi bıçağın keskin olmayan tarafı ile yapın. Bunun yerine plastik bir kart da kullanabilirsiniz. Lekeyi kazıdıktan sonra yarım bardak suya 2 çay kaşığı amonyak ölçüsünde bir karışım hazırlayın. Ardından ılık su ile lekeli bölgeyi silerek yumuşatın. Sonrasında lekeli bölgeyi hazırladığınız karışım ile silin. Kısa sürede etkili bir sonuç göreceksiniz.

NOT: Tüm bu yöntemleri uyguladıktan sonra tutkal lekesinin de izi kalabilir. Bu izden de kurtulmak için yarım su bardağına yarım limon sıkın. Pamuklu bir bezi bu karışımla ıslatın. İz kalan bölgeyi bu bezle iyice ovalayın. Hiçbir lekenin ve izin kalmadığını göreceksiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ