Melisa Otu Nasıl Saklanır?

Melisa Otu Nasıl Saklanır?

Melisa otu, beyaz çiçeklere sahip olan çok dallı bir bitki türüdür. Genellikle çayı demlenerek tüketilen melisa otunun aynı zamanda birçok hastalığa karşı da koruyucu etkileri bulunmaktadır. Melisa otu farklı yörelerde farklı isimler ile de anılmaktadır. Bu isimlerden biri limon otu iken diğeri oğul otudur. Limon otu ya da oğul otu olarak da bilinen melisa otu baharatlı bir yapıya sahiptir. Bunun yanı sıra aromasında yoğun bir limon aroması da bulunmaktadır. Melisa otunun bu özelliklerinin yanı sıra faydaları da oldukça fazladır.

Saymakla bitmeyecek faydalarının arasında en yaygın olanlardan birkaçı ise uykusuzluk, depresyon, bazı sinir hastalıklıkları, gaz ve şişkinlik gibi rahatsızlıklara karşı bir kalkan görevi üstlenmesidir. Bunun yanı sıra tansiyon düşürücü, kan şekerini düzenleyici ve kalp güçlendirici özellikleri de bulunmaktadır. Ancak tüm etkilerden ve faydalardan tam olarak yararlanabilmek için melisa otunun doğru bir şekilde toplandıktan sonra doğru koşullarda da saklanması oldukça önemlidir. Doğru yöntemler ile toplanmış olan melisa otunun doğru yöntemler ile saklanabilmesi için yapılması gerekenler oldukça basittir. Bunun için gerekli olan aşamaları dikkatle uygulamak gerekir.

Melisa Otunu Saklama Yöntemleri

1-)Temizleme Aşaması

Melisa otunu saklamak için ilk uygulanması gereken işlem yıkama işlemidir. Sağlıklı bir şekilde melisa otunu tüketebilmek için yıkama işlemi oldukça önemlidir. Zamanında özen ile toplanmış olan melisa otlarını akan suyun altında dikkatli bir şekilde yıkamak gerekir. Bu işlemi uygularken melisa otunun yapraklarının zarar görmemesine dikkat etmek gerekir. Yapraklarında delinmeler meydana geldiğinde melisa otu içinde barındırdığı özü ve aromayı kaybetmeye başlar ve bu da etkilerinin azalmasına neden olur. Bu nedenle dikkatli bir şekilde yıkanması gerekmektedir.

2-)Kurutma Aşaması

Melisa otunun kurutma aşaması oldukça kolay bir aşamadır. Bunun için yapılması gereken işlem özenle yıkamış olduğunuz melisa yapraklarını kuru temiz bir örtü üzerine sermektir. Ancak kurutma işlemi sırasında da dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Kurutma işlemi yapılırken yaprakların birbirinin üstüne gelmemesi oldukça önemlidir. Üst üste gelen yapraklar birbirlerine yapışarak iyi kurumalarını engeller ve bu durum da erken bozulmalarına neden olur. Bu nedenle yapraklar tek tek açılarak düzgün bir şekilde kurutulmalıdır. Aynı zamanda kurutma işleminin yapıldığı ortamın rutubetsiz ve havadar bir ortam olması gerekir. Bu şekilde 3-4 güne kuruyacaktır.

3-)Kavanozlama Aşaması

Kurutulmuş olan yapraklar fazla bekletilmeden hemen kavanozlara kaldırılmalıdır. Bu şekilde çok daha uzun süre muhafaza etmeniz mümkündür. Melisa otu bu şekilde kavanozlara koyularak ve ağzı sıkıca kapatılarak 1 yıl boyunca saklanabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ