Üzüm Pekmezi Bozulur mu?

Üzüm Pekmezi Bozulur mu?

Üzüm pekmezi, kabuk ve çekirdeklerinden ayrılarak uzun süre ocakta kaynatılarak elde edilir. Üzüm kaynatılırken içerisinde bulunan su buharlaşır ve üzüm pekmezi böylece daha kıvamlı bir hale gelir. Üzüm pekmezi istenilen yoğunluğa geldiğinde soğumaya bırakılır. Bu süre zarfında soğurken daha fazla yoğunlaşarak daha kıvamlı bir hal alacaktır.

Soğuyan üzüm pekmezleri cam kavanoz içerisinde ağzı sıkı kapatılarak güneş almayan bir yerde saklanmalıdır. Eğer kavanoz açılmış ise mutlaka buzdolabında muhafaza edilmelidir. Açılan üzüm pekmezleri nemli ortamlarda bulunmamalıdır. Eğer üzüm pekmezi buzdolabının dışında güneş alan ya da nemli olan bir bölgede muhafaza edilir ise üzüm pekmezi bozulabilir. Uygun koşullarda saklanan üzüm pekmezi 6 ay kadar muhafaza edilebilir.

Üzüm Pekmezinin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Üzüm pekmezi uygun koşullarda saklanmadığında bozulan bir gıdadır. Rutubetli, güneş alan ortamlarda üzüm pekmezi bozulabilir. Açılan üzüm pekmezleri de kısa sürede tüketilmelidir. Çünkü ne kadar ev yapımı bir gıda da olsa hava ile oluşan her temasında bozulma hızı artacaktır.

  • Uzun süre açıkta kalan ya da güneş alan ortamlarda saklanan üzüm pekmezlerinin üzerinde köpükler görülebilir. Eğer daha yeni oluşmuş ise üzüm pekmezinin üzerinden bu köpükler temizlenerek tüketilebilir. Bu köpüklerin alınmasının sebebi köpük oluşumu ile beraber üzüm pekmezinin bozulmaya başlamasıdır. Bu köpükler daha çok sarı renktedirler. Eğer üzüm pekmezinin üst yüzeyi tamamen köpük ile kaplanmış ise kesinlikle üzüm pekmezi tüketilmemelidir. Üzüm pekmezinin üzerinde oluşan köpükler bakteri oluşumunu destekler ve hızlandırırlar. Üzerinde köpük oluşan üzüm pekmezini tüketmek insan sağlığı için zararlı olacaktır.
  • Üzüm pekmezi siyaha çok yakın bir tondadır. Üzüm kaynatıldığı ve içerisinde bulunan su buharlaştığı için bu tonda bir renk almaktadır. Eğer üzüm pekmezinin renginde açılmalar var ise üzüm pekmezi bozulmaya başlamıştır. Pekmez ne kadar açık renkte ise o kadar bozulmuştur.
  • Pekmezin içerisinde üzümden dolayı oluşan tortular vardır. Pekmezin içerisindeki bu tortular genellikle içerisinde bulunan kabın dibinde bulunmaktadır. Başta bu tortu gayet normaldir. Fakat tortu kalınlaşıp artıyor ise üzüm pekmezi bozulmaya başlamıştır.

Üzüm Pekmezinin Faydaları Nelerdir?

  • Pekmez içerinde yüksek miktarda kalsiyum bulunmaktadır. Düzenli tüketimi kemik sağlığı için faydalı olacaktır.
  • Sindirim sisteminin rahatlamasını sağlayan pekmez, kabızlığa iyi gelmektedir.
  • Pekmez içerisinde demir bulundurur. Bu nedenle anemiye iyi gelmektedir. Vücudun günlük ihtiyaç duyduğu demirin 3’te 1’ini karşılamaktadır.
  • Vücuda enerji vermektedir. Kış aylarında vücut direnci daha zayıf hale gelir. Pekmez tüketimi hastalıklara karşı savunmada yardımcı olacaktır.
  • Büyüme ve gelişme çağında bulunan çocuklar için iyi bir besin kaynağıdır. Çocukların sağlıklı büyümesinde yardımcı olacak vitamin ve mineralleri içerisinde bulundurmaktadır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ