Zakkum Nasıl Kullanılır?

Zakkum Nasıl Kullanılır?

Zakkum görüntü anlamında oldukça güzel gözüken bir bitkidir. Ülkemizde en çok Akdeniz bölgesinde yetişmekte olan zakkum bitkisi haziran ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır. Yaz aylarında açtığı çiçekleri ise beyaz, sarı, pembe, kırmızı ve krem renklerde olmaktadır. Ancak kış aylarında da çiçeklerini dökmeyen sık dallı bir bitkidir. Dere yataklarında ve su kenarlarında yetişebilen bu bitki insan vücudu için çok faydalıdır.

Zakkumun faydaları arasında ilk sıralarda kalbi kuvvetlendirmesi, iltihap kurutucu etkisi olması, kas ağrılarını hafifletmesi, deri kaşıntılarına iyi gelmesi gibi özellikleri gelmektedir. Boyları 2 ila 5 metre arasında değişmekte olan bu bitkinin birçok faydası olmasına karşın kabuklarında ve yapraklarında zehir barındırmaktadır. Bu nedenle zakkum bitkisi kullanılmak istendiği zaman çok dikkatli olunması gerekir. Aksi takdirde istenmeyen olumsuz durumlar yaşanabilir. Bu durumların yaşanmaması için zakkum bitkisinin nasıl kullanılması gerektiği çok iyi bilinmelidir.

Zakkum Nasıl Kullanılır?

1-)Zakkum Çayı Olarak Kullanımı

Zakkum çayı özellikle idrar söktürücü özelliği ile bilinmekte ve tercih edilmektedir. Ancak demlenecek olan zakkumun miktarı oldukça önemlidir. Bunun için zakkumlar toplanarak yani yaş olarak elde edilmiş ise öncelikli olarak kurutulması gerekir. Tamamen kuruduğundan emin olduğunuz zakkumu tüketilecek çay miktarına göre bir kabın içine koyarak su içinde kaynatarak demlenmesini sağlayın. Burada kullanacağınız zakkum miktarı tamamen kullanılan su miktarına bağlıdır. Ancak olabildiğince az tutmakta fayda vardır. Çay demlendikten sonra süzerek içebilirsiniz.

2-)Zeytinyağı ile Kullanımı

Zeytinyağı zakkum bitkisinin harici olarak kullanılabilmesine olanak sağlayan bir diğer etmendir. Kullanımı oldukça kolay ve pratik olan bu yöntem özellikle kas ağrıları ve deri kaşıntıları için oldukça etkili bir yöntemdir. Hazırlaması çok kısa süren bu yöntemin bekleme süresi bulunmaktadır. Öncelikli olarak tamamen kurumuş olarak temin ettiğiniz ya da yaş olarak alıp tamamen kuruduğundan emin olun.

Daha sonra ise tamamen kurduğundan emin olduğunuz zakkum bitkisini zeytin yağı ile karıştırmanız gerekmektedir. Bu nokta da 1’e 10 oranına dikkat etmelisiniz. 1 gram kurutulmuş zakkum bitkisi için 10 gram zeytinyağı kullanmanız gerekir. Karışımı hazırladıktan sonra ise 1 hafta kadar bekleyin. Bu sürenin ardından temiz bir bez yardımı ile bu karışımı ağrı ya da kaşıntı olan yerlere uygulayın. Aynı şekilde arı ya da akrep sokmalarında da kullanabilirsiniz.

NOT: Az miktarda dahi olsa zakkum bitkisinin zehrininin vücuda alınması çok ciddi sonuçlar doğurur. Zakkum bitkisinin zehrinin az miktar bile alınması ölüm ile sonuçlanabileceği için çok dikkatli tüketilmelidir. En doğru kullanımı ise doktor kontrolünde kullanmaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ