İçli Köftenin Dağılmaması İçin Püf Noktalar

İçli Köftenin Dağılmaması İçin Püf Noktalar

İçli köftenin dağılmaması için püf noktalar, mutfakta zaman geçiren ve farklı yemekler denemeyi seven hanımlar tarafından merak edilmektedir. Temel olarak zor yemekler arasında sayılan içli köftenin, hatırı sayılır bir hayran kitlesi vardır. Bu durum da gün geçtikçe içli köfte yapmak isteyen kişilerin motivasyonunun temelini oluşturmaktadır.

İçli Köfte Nasıl Yapılır?

Aslına bakılırsa, içli köftenin yapılışı bölgeye ve yöreye göre farklılık göstermektedir. Ancak yapımında özellikle dikkat edilmesi gereken birkaç nokta söz konusudur. Bunlar aşağıdaki şekilde sıralanabilir;

  • Genellikle her yemekte kullanılan sıvı yağın iç köfte yapımında kullanımı, tavsiye edilmemektedir. Çünkü sıvı yağ, şekil verilen köfte hamurunun dış kısmına sızarak dağılma ve parçalanmayı kolaylaştırıcı bir etki yaratmaktadır. Daha lezzetli olması açısından doğal tereyağı kullanımı önerilmektedir. Eğer içi kıyma ile yapılıyor ise ve kıyma yağlı ise arzu edildiği takdirde hiç yağ eklenmeden de hazırlanabilir.
  • İçli köftelerin pişirilmesi esnasında, tencerenin karıştırılmaması gerekmektedir. İlk suya atıldığında dibe çöken köftelerin, piştikçe su yüzüne çıkacakları bilinmeli, tencerede içli köftelerin en az şekilde hareketi sağlanmalıdır. Aksi halde kaşıkla ve hareket nedeniyle dağılmalar daha fazla olacaktır.
  • Dağılmanın engellenmesinde, yumurta her daim tutucu özelliği ile bilinir. İçli köfte hamuruna eklenecek bir adet yumurta, bulgurların birbirini tutmasını sağlayacak ve dağılma olasılığı bir hayli düşecektir.
  • Hamurunun rengi çok açık olan ve bu durumdan haz etmeyen kişiler, hamura bir miktar salça ekleyerek bu sorunu çözebilirler. Hamura eklenen az miktardaki salça, rengin hafif turuncuya yakın olmasını ve piştiğinde çok daha güzel görünmesini sağlayacaktır.

İçli Köfte Hangi Yörede Nasıl Pişirilir?

İçli köftenin yöreden yöreye farklı şekillerde pişirildiğinden söz etmiştik. Akdeniz Bölgesi’nde, özellikle Adana’da içli köftenin pişirilmesi esnasında haşlama yöntemi ile gerçekleştirilmektedir. Piştikten sonra zeytinyağı ve limon suyundan oluşan bir sos ile lezzeti artırılan köfteler, tüketildiğinde ağırlık hissi vermemektedir.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve özellikle Kahramanmaraş’da içli köftenin harcına ceviz, kuru üzüm ve kimi zaman da fıstık eklenmekte ve farklı bir lezzet sunulmaktadır. Aynı şekilde Malatya ve çevresinde, alışılmış olandan çok daha küçük boyutlarda yapılan içli köftelerin harcına yine ceviz katıldığı görülmektedir.

İçli köfte, bazı yörelerde de kızartma usulüyle pişirilir. Ancak bu yöntemde çok fazla yağ içinde pişirmek, köftelerin yağ çekmesine ve lezzet kaybetmesine yol açabilmektedir. Bu nedenle de, çok az yağda pişirilmesi önerilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ