Ceviz İçi Nasıl Saklanır?

Ceviz İçi Nasıl Saklanır?

Kalp rahatsızlıkları, bazı kanser türleri, yüksek kolesterol ve yaşlanmanın olumsuz etkilerine karşı koruyucu bir besin olan ceviz, günlük beslenme programımızda tercih edilmesi gereken bir kuruyemiştir. İçeriğindeki ; %13.6-22.3 protein, %56.4-70.6 yağ ve %2 civarında kül oranı ve biyolojik değerinin yüksekliği ile vejetaryen beslenmede oldukça önemli bir yere sahip olan ceviz ile beraber baklagiller de tüketildiğinde vücut için gerekli olan protein miktarı büyük oranda karşılanmış olur.

Özellikle doymamış yağ asitleri tarafından zengin olan ceviz içeriğindeki omega-3 miktarının dengesi ile ideal bir besin kaynağıdır. Bunun yanında birçok vitamin ve çinko, fosfor, magnezyum, bakır gibi pek çok vitamini de bünyesinde barındırmaktadır. Tüm bu faydalarının yanı sıra yağlı tohum olması bakımından da kolayca bozulabilmektedir. Uygun şartlarda muhafaza edilmeyen ceviz içi kısa sürede küflenip acı bir tada sahip olarak bozulabilmektedir.

1-)Kabuğu ile Saklama Yöntemi

Kabuğu ile gelişen ceviz mümkün olduğunca kabuğu ile saklanmalı ve tüketilecek miktarda kabuğundan ayrılmalıdır. Ancak kabuğu ile saklanan cevizlerin de belli bir depolama süresi vardır. Kabuklu cevizler sıfır derecede,%60-65 nem oranında 1 sene boyunca saklanabilmektedir. Sıcaklık 10 derece olduğunda ise saklama süreci 6 aya düşmektedir. Kabuklu cevizler karanlık, kuru ve serin bir ortamda saklanmalıdır.

2-)Kabuksuz (Ceviz İçi) Saklama Yöntemi

Kabuklu cevize göre daha kolay bozulabilen ceviz içini saklarken kararmış, lekesi olanlar saklanacak olan içlerden ayrılmalıdır. Güneş ışığından uzak bir ortamda nem ve ısıdan uzak tutulmalıdır. Ceviz içleri hava geçirmeyen saklama kaplarında ya da daha sağlıklı olan cam kavanozlarda buzdolabında 6 ay süre ile saklanabilir. Yine hava geçirmeyen vakumlu poşetler ya da saklama kapları ile derin dondurucuda maksimum 1 yıl süreyle saklanabilen ceviz içlerinin tüketilecek miktarda çıkarılmasına özen gösterilmelidir.

Tavsiyeler

  • Ceviz uygun yağ asidi içeriği ile kalp sağlığını koruyucu diyetlerde verilmekle beraber diyabet hastaları için de önerilen bir besindir.
  • Bileşiminde bulunan mineral maddeler, çoklu doymamış yağ asitleri (özellikle omega-3), bitkisel steroller ile ceviz günlük beslenme programında yer almalıdır.
  • Omega-3 eksikliği sonucu çocuklarda ortaya çıkabilen uyku problemleri, hiperaktivite, davranış bozuklukları ceviz tüketimi ve ek gıdalar ile düzeltilebilmektedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ