Köy Peyniri Nasıl Muhafaza Edilir?

Köy Peyniri Nasıl Muhafaza Edilir?

Peynirler Türk mutfağında oldukça önemli bir yere sahiptir. Özellikle kahvaltı sofralarında sıklıkla tüketilen peynirler farklı yemek çeşitlerinin içinde de lezzetle yer alabilir. Birçok kullanım alanına sahip olması da çok tüketilen besinler arasında yer almasının başlıca nedenlerinden biridir.

Ülkemizde hayvancılığın yaygın olması nedeni ile de peynir üretimi oldukça yaygındır. Bu nedene dayalı olarak da farklı çeşitlerde peynir üretimi gerçekleştirilebilmektedir. Ancak peynirler süt ürünü grubundaki besinlerden olduğu için saklanma koşulları oldukça önemlidir. Doğru koşullarda saklanmaması durumunda sağlığı ciddi derece tehdit edebilecek mikroorganizmaların oluşmasına neden olur. Bunu önlemek için her peynir çeşidini uygun koşullarda saklamak gerekir. Söz konusu peynir köy peyniri ise de iki farklı şekilde saklanabilir.

1-)Buzdolabında Muhafaza Etme

Köy peynirinizi buzdolabı yardımı ile saklamak istiyorsanız öncelikle kısa süre içinde tüketebileceğiniz miktarda köy peynirini çıkarmalısınız. Daha çok kahvaltılarda tüketilen peynirlerin porsiyonlar halinde çıkartılır. Kalan porsiyonları da saklamak için cam bir kabın içine koyun. Bu peynirleri olabildiğince bütün halde saklamaya özen gösterin.

Peyniri kesip hava ile temas yüzeyini arttırmak daha çabuk bozulmasına neden olur. Bu yüzden kapaklı cam saklama kaplarında olabildiğince bütün halde buzdolabında saklayabilirsiniz. Ancak bu şekilde uzun süre muhafaza etmek mümkün değildir. Peynirin üzerinde bir tabaka oluşumu gözlemlerseniz peyniri yıkayarak tüketmelisiniz. Bu aşamadan sonra da 1-2 gün içinde tüketilmesi gerekir. Aksi halde sağlık açısından istenmeyen durumların yaşanma ihtimali ortaya çıkar.

2-)Salamura Suyunda Muhafaza Etme

Salamura olarak hazırlanan peynirler mutlaka salamura suyunda muhafaza edilmelidir. Özellikle köy peynirleri bu şekilde sene boyu hiçbir bozulma yaşamadan rahatlıkla tüketilebilir. Ancak köy peynirlerini salamura suyu ile saklarken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bunların başında gelen nokta ise kesinlikle buzdolabında saklanmaması gerektiğidir.

Köy peynirlerini salamura suyu ile birlikte serin bir yerde güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde saklamak gerekir. Bu koşullarda saklanan köy peynirleri 1 seneden daha fazla süre bozulmadan muhafaza edilebilir.

Bunun yanı sıra bu şekilde saklanan köy peynirlerinin kapakları çok fazla açılmamalıdır. Böylece hava ile temasları minimum düzeye indirilerek daha uzun süre dayanmaları sağlanmış olur. Köy peynirlerini cam bir kavanozda saklamak gerekir. Plastik kavanozlar sağlık açısından uygun olmayan ürünler olduğu için cam kavanozlarda saklanana peynirleri rahatlıkla 1 seneden fazla süre tüketebilirsiniz.

NOT: Peynirin yapılma koşulları ve evinize gelene kadar maruz kaldığı şartlar bozulma süresini etkileyen faktörlerdir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ