Sağ Yan Bölge Ağrısı

Sağ Yan Bölge Ağrısı

Karnın sağ tarafında hissedilen ağrı çoğu zaman “sağ yan bölge ağrısı” şeklinde ifade edilmektedir. Kimi zaman çok fazla yemek yemekten veya gazlı gıdalar tüketmekten, hazımsızlık hissi oluşabilir. Hazımsızlık beraberinde çoğu zaman karın ağrısını getirir. Ancak karın ağrısı her zaman hazımsızlık gibi basit nedenlerden kaynaklı olmayabilir.

Karnın sağ kısmında bulunan organlardan herhangi birinde baş gösterebilecek sorun/rahatsızlık, karnın sağ tarafında ağrının nedeni olabilir. Bu bölgede bulunan ve hayati işlevlere sahip bir çok organ vardır;

  • apandis
  • kalın bağırsak organının son kısmı
  • ince bağırsağın bir kısmı
  • sağ yumurtalık
  • idrar kanalı

Bahsedilen organlarda oluşabilecek rahatsızlıklar, karnın sağ tarafında ağrı şikayetine sebebiyet verebilir. Tek başına ağrı, herhangi bir rahatsızlığın bulgusu değildir. Beraberinde getirdiği diğer sorunların da detaylı incelenmesi gerekmektedir.

Karnın Sağ Tarafında Ağrı Neden Olur?

Apandisit

Vücutta kör bağırsağın üstünde yer alan apandisin iltihaplanması, apandisit olarak bilinmektedir. Erkeklerde kadınlara nazaran daha fazla görülen apandisit rahatsızlığının en yaygın belirtisi karın ağrılarıdır. Şiddetlenebilen bu ağrılar, kişinin yaşamını olumsuz etkileyebilmektedir. Daha çok karnın sağ alt kısmında ağrı ile kendini belli eden rahatsızlığın, diğer belirtileri ise şunlardır;

  • mide bulantısı
  • iştah kaybı
  • ağrılı idrar yapmak
  • karın bölgesinde şişlik hissi
  • rektum bölgesinde ağrı hissi

Karın ağrısı ile birlikte yukarıdaki belirtilerden bir kaçı görülüyorsa, apandisit habercisi olabileceğinden derhal uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.

Kabızlık

Beslenme düzeniyle yakından ilgili olan kabızlık yani dışkılama yapamama veya çok az yapma, karın ağrısının en bilindik nedenlerinden biridir.  Bağırsak hareketlerinin düzene girmesi ve normale dönmesi için beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi gerekmektedir.

Böbrek Enfeksiyonu

İdrar yolu yapılarından(mesane, idrar kanalı, üretra) herhangi birinde oluşabilecek enfeksiyon, böbreklere kadar yayılarak böbrek enfeksiyonuna yol açabilir. Karnın sağ bölgesinde ve kasıklarda hissedilen ağrılar, sağ böbrek enfeksiyonu belirtisi olabilir. Kesinlikle ihmal edilmemeli ve doğru tetkik-tedavi için uzman hekime başvurulmalıdır.

Yumurtlama Ağrısı

Yumurta kesesinin çatlamasıyla birlikte serbest kalması halinde yumurtanın keseden çıkması olayı, yumurtlama olarak bilinir. Tıp dilinde ovülasyon olarak ifade edilmektedir. Düzenli adet döngüsüne sahip kadınlarda, adet göreceği bir sonraki takvimden 2 hafta önce(14 gün evvel) yumurtlama/ovülasyon olayı gerçekleşir. Bu dönemde karnın hem sağ hem de sol kısmında ağrı sorunu baş gösterebilmektedir.

Karnın sağ yan bölgesinde hissedilen ağrının bir çok nedeni olabilir. Ağrı, ciddi sağlık sorunlarına işaret ediyor olabileceğinden kesinlikle ihmal edilmemeli doğru tetkik ve tedavi yöntemi için mutlaka uzman doktora gidilmelidir. Yapılacak tetkiklerin ardından nedene yönelik tedavi sürecine geçilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ