Şeftali Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır?
Şeftali reçeli, sevilerek tüketilen ve yapım aşaması da esasında çok zor olmayan bir reçeldir. Hem kahvaltı masasında hem de çay saatlerinde doğal, katkı maddesi içermeyen ve tam kıvamında hazırlanmış şeftali reçeli genel olarak sevilir.
İstendiği gibi hazırlanması için şeftali reçelinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Özellikle hazırlık aşaması ve kaynatma süresi bunlardan bazılarıdır. Şeftali reçeli yapım aşamalarının iyi bilinmesi ve bunlara riayet edilmesi sonucunda, ortaya çıkan reçel oldukça lezzetli olacaktır.
Şeftali Reçelinin Hazırlanışı
Reçel için ilk olarak olgun şeftalilerin seçilmesi önemlidir. Şeftali ne kadar olgun ve sulu olursa, kaynama esnasında o kadar güzel bir kıvam alacaktır.
- Seçilen şeftaliler ortadan ikiye bölünmeli ve orta kısmındaki çekirdek çıkarılmalıdır. Kabukları soyulduktan sonra şeftaliler küçük küpler halinde doğranmalıdır.
- Şeftaliler doğrandıkça tencereye konmalı ve bir kat olduktan sonra içine toz şeker eklenmelidir.
- Bir kat şeftali ve bir kat toz şeker şeklindeki katmanlama işlemi şeftaliler bitene kadar sürdürülmelidir.
- Bu şekilde kaynatmak için hazırlanan şeftaliler, bir gece ya da en azından 6 saat boyunca dinlenmeye bırakılmalıdır ki iyice suyunu salsın.
Bekletme işlemi bittikten sonra artık reçelin kaynatma aşamasına geçilebilir.
Şeftali Reçeli Kaynatma Süresi
Tencere ocağa alınmalı ve kısık ateşte kaynamaya bırakılmalıdır. Şeftalilerin saldığı su az geliyor ise içerisine yarım su bardağı kadar su eklemesi yapılabilir. Ancak kullanılan şeftaliler olgun ise su ilavesine büyük olasılıkla gerek olmayacaktır. Bu şekilde hazırlanan karışım, yarım saat ila 45 dakika arası bir süre kaynatılmalıdır. Kaynamaya başlayan tencerenin yüzeyinde köpükler oluşması durumunda, tahta bir kaşıkla bu köpükler temizlenmelidir. Köpük oluşmaması için tencereye bir tatlı kaşığı kadar tereyağı da eklenebilir.
Kaynama süresi bittiğinde, yani ortalama yarım saat sonunda reçelin artık yavaş yavaş kıvam almaya başladığı görülecektir. Koyulaşan reçelin içerisine bir miktar limon suyu eklenir. Reçelin renginin pembemsi olması için, şeftali çekirdeklerinden birkaç tanesi de tencereye atılabilir. Arzu edilen kıvama ulaşan şeftali reçeli, beş dakikalık bir süre daha kaynatılır ve altı kapatılarak soğumaya bırakılır. Reçel kavanozlara konduktan sonra ağızlarının kapatılması sonrasında, kavanoz ters çevirilerek saklanmalıdır. Bu durum hem kavanozun hava almasını hem de reçelin uzun süre dayanmasını sağlar.
Şeftali Reçeli Kaynatma ile İlgili Püf Noktalar
- Reçelin aromatik bir tada sahip olması için kaynatılırken içine 1-2 adet çubuk tarçın eklenebilir.
- Reçel kavanozları muhakkak serin bir yerde saklanmalıdır.
- Pişme sırasında şeftalilerde dağılma sorunu oluşmaması için olgun ancak çok yumuşak olmayan şeftaliler tercih edilebilir.
- Kaynatma sırasında karıştırmak da şeftalilerin dağılmasına neden olacaktır.