Hakiki Zeytinyağı Donar mı?

Hakiki Zeytinyağı Donar mı?

Hakiki zeytinyağı buzdolabında muhafaza edildiğinde donar. Fakat yağın donması içeriğindeki besin değerlerinin kaybolmasına yani faydasının azalmasına neden olacak bir durum değildir.

Hakiki Zeytinyağı Donar Mı?

Zeytinyağının saklanış biçimiyle ilgili birçok bilgi kirliliği bulunmaktadır. Öncelikle şunu açıklığa kavuşturalım; aslında zeytinyağını buzdolabında saklamak doğru bir yöntem değildir. Bu, zeytinyağının donmasına neden olur. Tabii ki sonrasında eski haline gelecektir fakat kullanımlarda bu muhafaza yöntemi zaman kaybına sebep olur.

Zeytinyağını doğru bir şekilde saklanması oldukça önemlidir, aksi takdirde zeytinyağının bozulmasına neden olabilirsiniz. Peki zeytinyağını saklarken nelere dikkat etmek gerekmektedir? Kısaca bahsedelim.

Zeytinyağı Nasıl Saklanır?

  • Zeytinyağı oda sıcaklığında bekleyebilecek bir gıdadır. Fakat mümkün olduğunca ocak yanına koymamanızı öneriyoruz.
  • Eğer doğal bir zeytinyağı aldıysanız içerisindeki tortuyu muhakkak süzmeniz gerekmektedir. Bu tortuyu süzmek için sık örülmüş tel süzgeç kullanabilirsiniz. Tortunun kalması zeytinyağının ömrünü de kısaltabilmektedir.
  • Zeytinyağı etraftaki kokuyu çabuk hapsedebilecek bir yapıya sahiptir. Bu yüzden bilhassa rutubetli ve kokulu ortamlarda zeytinyağını saklamamanızı öneririz. Mümkün olduğunca bulunduğu ortamın serin ve kuru olmasına özen göstermelisiniz. Tabii, serin yazdıysak buzdolabı da değil. 🙂
  • Zeytinyağını saklayabileceğiniz en ideal şişeler cam şişelerdir. Plastik ürünlerde de bulunan kimyasal maddelerden dolayı uzun süre bu şekilde beklemesi zeytinyağının tadını değiştirebilmektedir.

Doğal Zeytinyağı Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?

  • Günümüzde birçok gıdanın içerisinde koruyucu katkı maddeleri bulunduğundan ve neredeyse doğal gıda tüketmek imkansız hale geldiğinden artık herkes tüketeceği gıdaları bir şekilde kendisi hazırlamaya başlamıştır. Zeytinyağı da bu gıdalardan biridir. Önceden doğal zeytinyağı satılmıyor muydu? Tabii ki satılıyordu. Fakat artık doğala yönelim fazla olduğundan bu tür gıdaların tabiri caizse merdiven altı satışı da sıklıkla karşımıza çıkmaya başlamıştır. Neyse çok dağılmadan konumuza dönelim. Şimdi alacağınız zeytinyağının gerçekten doğal olup olmadığını anlamanızı sağlayacak temel bir ipucu var; kokusu. Gerçek zeytinyağında insanı acıktıran ve oldukça güzel bir koku vardır. Bu kokuyu bir kez kokladığınızda zaten ileriki zamanlarda doğal olmayan zeytinyağını çok rahat ayırabilirsiniz.
  • Zeytinyağının doğal olduğunu anlamamıza yardımcı olacak bir diğer ipucu ise rengidir. Rengi siyah kadar koyu veya sarımtırak zeytinyağlarının bir şekilde işlem gördüğünden emin olabilirsiniz. Doğal zeytinyağının rengi daha koyu sarı ve yeşil arasındadır. Yine göze güzel gelen bir rengi bulunmaktadır.
  • Doğal diye aldığınız zeytinyağlarını eğer bir işletmeden temin ediyorsanız muhakkak nerede ve ne zaman üretildiği konusunda bilgi almanız gerekmektedir. Eğer yol kenarında köylüler tarafından satılan yağları tercih edecekseniz de kesinlikle koklamanız gerektiğini unutmamalısınız. Genellikle köylü yapıyor doğaldır denerek alınan yağların da koku ve lezzetinde farklılıklar meydana gelebilmektedir. Evet belki yağ doğal bir şekilde yapılmıştır ama bu işlemler sırasında farklı durumlardan dolayı kokusunda ve tadında değişiklikler meydana gelmiş olabilir. En azından bunu da önceden tespit etmiş olursunuz.

Zeytinyağının Bozulduğunu Nasıl Anlarız?

Zeytinyağının bozulduğunu anlamamızı sağlayacak 3 belirti vardır; kokusu, tadı ve görüntüsü. Öncelikle bozulmaya başlayan ya da bozulmuş yağın kokusu oldukça rahatsız edicidir. Hatta biraz da rutubet kokusunu andırır diyebiliriz. Yine bu kokudan dolayı tadında da aynı değişiklik söz konusudur. Bazı durumlarda ise zeytinyağı içerisinde tortu biriktirerek bozulduğunu gösterir. Aynı sirkelerde olduğu gibi. Yine bu tortunun oluşumuna göre de bozulduğunu anlayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ