Kalay Nasıl Temizlenir?

Kalay Nasıl Temizlenir?

Krom, kalay ve kurşun alaşımlı malzemeler soda, yemek lekesi ve tuzla çabuk aşınabilir. Kalay ve krom alaşımlı ürünlerde paslanma fark edilirse, bunların uygun bir şekilde zarar görmeden temizlenmesi gerekmektedir.

Kurşun ve Kalay Alaşımlı Ürünler Nasıl Temizlenir?

Kalaylı alaşımlar birçok malzemede kullanılmaktadır. Geçmişten günümüze özellikle pasta kalıplarında kalay alaşımlı kaplar ve tepsiler kullanılmaya devam etmektedir. Her ne kadar artık alüminyum malzemeler kullanılsa da kalay alaşımlı ürünler de kek ve pastaları daha iyi pişirdiği düşünülerek kullanılmaya devam etmektedir.

Bazı alaşımlar iki türlü kaplama ile üretilmektedir. İlk alaşım gümüş gibidir ve parlak bir görünüm sunmaktadır. İkincisi ise daha mat bir şekilde görünmektedir. Mat şekilde olan alaşımlar daha çok antika görünümü sağlamak için kullanılmaktadır.

Her iki alaşımdan da yapılan ürünleri kullandıktan sonra mutlaka köpüklü bir sünger veya bezle yıkamak gerekmektedir. Bu alaşımlardan yapılan ürünün yıkanmasından önce mutlaka sıcak bir suyla ıslatılması gerekmektedir.

Limon, soda, sirke, portakal suyu gibi içerisinde asit barındıran ürünler, alaşımlara büyük ölçüde zarar verdiği için kurşun ve kalay kullanılan ürünlerde kullanılmaması gerekmektedir. Tuzlu ürünlerin de yine bu alaşımlı ürünlerde kullanılması uygun değildir. Asit ve tuz alaşımlara zarar verir ve bu ürünlerin üzerinde leke oluşmasına neden olur.

Aşağıda kalay ürünlerinin nasıl temizlenebileceğinden detaylıca bahsedilmektedir.

  • Kalay ürünler üzerinde çoğu zaman yanık izleri oluşmaktadır. Bu lekeleri temizlemek için köpüklü suya yıkama sodası ilave edilerek iyi sabunlanmış bir bulaşık teliyle bu izler giderilmektedir.
  • Kalay alaşımlı ürünler yıkandıktan sonra ya fırında ya da güneşte kurutulmalıdır. Eğer doğru bir şekilde kurutulmazsa veya nemli bir yerde bulundurulursa kolayca paslanabilmektedir.
  • Alaşımlı ürünlerin makinede yıkanıp yıkanmayacağı da merak konusu olmaktadır. Bu üründen ürüne değişmektedir. Ama daha çok hangi alaşımdan olursa olsun elde yıkanması önerilmektedir. Kurşun ve kalay alaşımı bulunan ürünlerin parlatılması ve temizlenmesi gümüş cila ile yapılabilmektedir. Bu işlemle ürünleri hem temizleyebilir hem de ilk günkü gibi daha parlak görünmesini sağlayabilirsiniz.

Krom Alaşımlı Malzemeler Nasıl Temizlenir?

  • Krom malzemeler de tıpkı kalay ve kurşun gibi soda, yemek lekesi veya tuz nedeniyle aşınabilmektedir. Krom malzemelerle yapılan ürünlerin temizlerken oldukça temiz bezler kullanılmalıdır. Krom yüzeylerde paslanma oluştuysa bulaşık telini hafif şekilde pasın üzerinde ovalayarak bu paslanmayı giderebilirsiniz. Temizleme işlemini yaptıktan sonra alacağınız bir pas önleyici ile krom eşyayı silebilir ve paslanmayı önleyebilirsiniz.
  • Krom eşyaları temizlerken daha önce kullandığınız bezlerle temizlememeniz daha iyi olacaktır. Bezlerin üzerinde bulunan yağ ve yemek lekeleri krom malzemelerin paslanmasına neden olabilir.
  • Krom malzemeleri bunların yanında otomobil cilaları ve silikon kremlerle de temizleyebilirsiniz. Eğer krom eşya paslandıysa, bu bölgeyi bulaşık teliyle ovalayarak temizleyin. Güzelce temizlediğiniz bölgenin kurumasını bekleyin. Bölge kuruduktan sonra temiz bir bez veya süngerle cilalayıp temizleyebilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ