Açılmamış Şarap Bozulur mu?

Açılmamış Şarap Bozulur mu?

Açılmamış şarap, şarabın cinsine ve nasıl saklandığına göre bozulabilir. Normalde hemen tüketilmesi gereken şarapların üzerinde son tüketim tarihi ya da tavsiye edilen tüketim tarihi olarak bir tarih yazmaktadır. Eğer şarabınızın üzerindeki tarih geçmiş tarih ise tüketmemenizi öneririz.

Açılmamış Şarap Bozulur Mu?

Şarap iki çeşittir. Saklanabilir şarap ve hemen tüketilmesi gereken şarap. Saklanabilir şarap dediğimiz, muhtemelen herkesin en az bir kez duyduğu yıllanmış şaraplardır. Bu şarapların yapılış şekli günlük tüketilen şaraplara nazaran daha kademeli ve farklıdır. Aynı zamanda oldukça sabırda gerektirmektedir. İşte bu şarapları uzun yıllar boyunca saklayabilir, tadının daha da güzel olmasını sağlayabilirsiniz. Günlük tüketilen şaraplar ise yani birçok tekel dediğimiz alkol satılan yerlerde satılan şaraplar adından da anlaşılacağı üzere uzun yıllar boyunca bekletmeye müsait değillerdir. Yine yapılış şekli, kullanılan üzümün kalitesi bu şarapların saklanmasına elverişli değildir.

Günlük tüketilen şaraplar, fiyat olarak da uygun olduğu gibi, açıldıktan sonra kısa süre içerisinde tüketilmesi gereken şaraplardır. Yıllarca değil, açıldıktan sonra 1 hafta bile beklemiş olması şarabın bozulmasına sebep olacaktır. Eğer açılmamış ise yukarıda da bahsettiğimiz gibi etiket kısmında tüketilmesi gereken tarih yazmaktadır. O tarihe kadar açmadan saklayabilirsiniz.

Şarap Nasıl Saklanır?

Şarap, yukarıda belirttiğimiz gibi iki çeşittir. Ama hemen hemen saklanma biçimleri aynıdır.

  • Şarap yıllanmaya müsaitte olsa, günlük tüketilen bir şarap da olsa her zaman beklerken yatık olarak bekletilmelidir. Bunun sebebi ise oldukça basit; şarapların hava geçirmesini engelleyen mantarları bulunmaktadır. Şarap dik bir şekilde saklanırsa mantarı kurur ve çatlar. Çatlayan mantar ise hava geçirir ve şarabın bozulma sürecini hızlandırır. Eğer şarabı yatık olarak saklarsanız da, mantar ıslak kalacağından çatlamasını, dolayısıyla hava almasını engellemiş olursunuz.
  • Şarap oda sıcaklığında saklanabilir. Fakat bulunduğu ortamın kesinlikle rutubetten ve nemden uzak olması gerekmektedir. Bulunduğu ortamın kuru olması oldukça önemlidir.
  • Şarabı saklarken oldukça önemli olan bir diğer detay ise, bulunduğu ortamın sıcaklığıdır. Bir kere herşeyden önce güneş ışığı alan bir ortam değil, karanlık olması gerekmektedir. Yine şarabın bulunduğu ortamın serin olması da oldukça önemlidir.

Şarabın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Şarabın bozulduğunu anlamak şarap severler tarafından kolay anlaşılır olsa da, anlamayan için biraz daha zordur. Öncelikle şarabın bozulduğunu kokusundan rahatlıkla anlayabilirsiniz. Normalde daha yumuşak bir kokuya sahipken, bozulan şarabın tadı oldukça sertleşir. Hatta tam olarak sirkeye dönüştüğünü söylesek gayet doğru bir tespit yapmış olursuz sanırım. Keza bozulan şarabın görüntüsü de sirkeye benzemektedir. Sirkenin içinde nasıl parçalar bulunuyorsa, şarapta bozulduğu zaman içerisinde parçalar oluşmaktadır. Yani şarabı direkt olarak içmeden önce şarabın kokusuna ve görüntüsüne dikkat ederseniz, bozulup bozulmadığını rahatlıkla anlayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ