Ahtapot Nasıl Temizlenir?

Ahtapot Nasıl Temizlenir?

Ahtapot çok lezzetli bir deniz mahsulüdür. Özellikle de deniz ürünlerine düşkün olanlar için ahtapot vazgeçilmez bir lezzet olarak sofralarda yer alır. Ülkemizde genellikle meze olarak tüketilen ahtapot oldukça zengin bir pişirme yelpazesi sunmaktadır. Ancak ahtapotu temizlemek ve pişirmek biraz zahmetli gözüken bir iştir.

Zehirli bir deniz ürünü olduğu bilinen ahtapotu temizleme aşaması oldukça özenli ve dikkatli olunması gereken bir aşamadır. Bu nedenle ahtapot temizliği için doğru yöntemlerin doğru şekilde uygulanması gerekir. Aksi takdirde insan sağlık açısından istenmeyen olumsuz durumların yaşanma ihtimali ortaya çıkar. Doğru yöntemler uygulanması durumunda ahtapot temizliği yapmak oldukça pratik bir iş halini alır.

Ahtapot Temizleme Yöntemleri

1-)Eti YumuÅŸatmak

Ahtapot temizliğine başlamadan önce yapılması gereken ilk işlem eti yumuşatma işlemidir. Bunun için en ideal zaman ahtapotun denizden çıkarıldıktan sonraki zamanlardır. Ahtapot etini yumuşatmak için tahta tokmaklardan yararlanabilirsiniz. Tahta tokmaklar yardımı ile ahtapot etine vurarak eti iyice yumuşatın. İdeal kıvama gelmesi için bu işlemin 40-50 kez yapılması gerekir. Tahta tokların olmaması durumunda ahtapotu kayalara vurarak da yumuşatabilirsiniz.

2-)Baş ve İç Organların Temizlenmesi

Ahtapot temizliğinde en çok dikkat edilmesi gereken nokta baş ve iç organ temizliğidir. Bu aşamada ahtapotun sahip olduğu zehirli mürekkep kesesi de temizleneceği için çok dikkatli olunmalıdır. Bu işlemi uygulamadan önce ahtapotu başı ile birlikte tüketip tüketmeyeceğinize karar vermelisiniz. Eğer başını tüketmek istemiyorsanız öncelikle baş kısmını keskin bir bıçak yardımı ile kesin. Daha sonra iç organları yine bir bıçak yardımı ile çıkarın. Tüm iç organlarını tamamen çıkardığınızdan emin olana kadar kontrol edin.

Ahtapotun başını da tüketmek istiyorsanız baş kısmının altında bulunan boşluktan bıçağı sokarak tüm iç organlarını temizleyin. Tüm iç organların tamamen çıktığından emin olduğunuzda ahtapotun içini ve kesmemiş iseniz baş kısmını bol su ile iyice yıkayın.

3-)Dişlerini Çıkarma ve Kesik Atma

Dişlere sahip olan ahtapotların dişleri kesinlikle tüketilmemelidir. Bu nedenle dişlerinin çıkarılması da oldukça önemlidir. Bu işlemi uygulamak için iyice temizleyip yıkamış olduğunuz ahtapotunuzun dişlerini keskin bir bıçak yardımı ile tamamen kesin. Diş yapısına dair hiçbir parça kalmadığından emin olun. Ahtapotun dişlerini keserek çıkardıktan sonra bacak kısımlarına kesikler atarak vantuzlarını çıkarma işlemine ve etin kolay pişmesine hazırlık yapın.

4-)Vantuzların Çıkarılması

Ahtapot temizliğinin son adımı vantuz temizliğidir. Ancak vantuzlar tüketime uygun oldukları için bu işlem isteğe bağlı gerçekleştirilmelidir. Vantuzlar çıkarıldıktan sonra kızartılarak tüketilebileceği gibi hiçbir işlem uygulanmadan doğrudan da tüketilebilir. Ancak vantuzlarını ayırmak istiyorsanız öncelikle yukarıdaki işlemleri uygulamış olduğunuz ahtapotu sirkeli su içerisinde 2 saat kadar haşlayın. Bu süre ahtapotun büyüklüğüne göre değişebilir. Yeterince haşlanmış olan ahtapotun vantuzları çıkarılmak için hazırlanmıştır. Haşlama işleminin ardından vantuzları kolaylıkla çıkarabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ