Ay Çekirdeği Nasıl Kavrulur?

Ay Çekirdeği Nasıl Kavrulur?

Günümüzde marketteki hazır çekirdeklere alışmış olsak da bir zamanlar evimizin bahçesinde dahi bulunan ay çekirdeklerini o taze halleri ile veya kavurarak tüketirdik. Eğer özellikle kış sohbetlerinin, ev gezmelerinin vazgeçilmezi olan çekirdeği yine evinizde kavurmak istiyor ve yöntemini düşünüyorsanız içeriğimiz tam size göre olacak demektir.

Eğer ay çekirdeğini yaş şekilde almış ve evinizde kavuracak iseniz bunu üç şekilde ocakta, fırında ve soba ateşinde yapabilirsiniz. Her biri için farklı farklı süreler ve özen gerekir.

Eğer ay çekirdeğini çiçek halinde aldıysanız öncelikle çekirdekleri bu çiçekten ayırmanız gerekir. Ardından eğer doğallığına o kadar güvenemiyorsanız ayıkladığınız çekirdekleri yıkamanız iyi olacaktır. Bu şekilde eğer aldığınız ay çiçeği yetiştirilirken kimyasallar kullanıldıysa bunları temizlemeniz mümkün olabilecektir. Kendiniz yetiştirmiş veya güvendiğiniz bir yerden almışsanız yıkamanıza gerek yoktur.

Bundan sonra kavurma işlemine geçebilirsiniz. Bunun için çekirdekleri nerede kavuracaksanız ona uygun kaplar seçmelisiniz. Örneğin ocakta kavuracaksanız geniş bir tava, fırında veya soba üzerinde kavuracaksanız da fırın tepsiniz ya da soba üstü için alüminyum bir tepsiyi kullanmalısınız. Bu sayede yüzey alanında mümkün olduğunca çok çekirdeği üst üste gelmeden fazla olmadan kavurabilirsiniz.

Ay Çekirdeği Kavurma Yöntemleri

Ocakta Kavurma Yöntemi

Eğer ay çekirdeklerini ocakta kavuracaksanız elinizdeki ay çekirdeği miktarına uygun, rahatça kavurabileceğiniz genişlikte bir tava seçmekle başlayın. İhtiyacınız olan malzemeler su, isteğe göre tuz ve un olacaktır. Eğer ay çekirdeklerini ocağa koymadan önce yıkadıysanız suya ihtiyacınız kalmayacak. Yine eğer tuzsuz olmalarını istiyorsanız una da ihtiyacınız olmayacak. Çünkü unu, tuzun çekirdeklerle rahatça bütünleşebilmesi için kullanacaksınız.

Çekirdekleri yıkamadığınızı varsayarsak tavaya aldığınız çekirdeklerin üzerine az miktarda (hemen yanmamasına yetecek ve tuz ve unun çekirdeğe yapışmasını sağlayacak kadar) suyu ekleyin. Ardından un ve ne kadar tuzlu olmasını istiyorsanız o kadar tuzu ekleyip iyice karıştırın.

Orta ateşte sürekli karıştırarak kavuracağınız ay çekirdeklerinizin yanmamasına dikkat edecek şekilde başında durarak kontrol etmelisiniz. Bu yaklaşık yarım saat sürebilir.

Fırında Kavurma Yöntemi

Eğer ay çekirdeklerinizi fırında kavuracaksanız fırın tepsinize yaydığınız ay çekirdeklerine yine yeterli miktarda un ve tuzu ekleyerek iyice karıştırın. 180 dereceye ayarladığınız fırında 15-20 dakika kadar (yanmamasına ve iyice kurumamasına yetecek şekilde) pişirin. Afiyet olsun.

Soba Üzerinde Kavurma Yöntemi

Eğer ay çekirdeklerini soba üzerinde kavuracaksanız bunun için yanmayacak zarar görmeyecek bir alüminyum tepsiye ihtiyacınız olacak. Tepsiye koyduğunuz çekirdekleri yine eğer yıkamadıysanız bir miktar su, un ve tuz ile iyice karıştırın ve başında durup karıştırmaya devam ederek kavurun. Afiyet olsun.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ