Ayva Reçeli Rengi Nasıl Kırmızı Olur?

Ayva Reçeli Rengi Nasıl Kırmızı Olur?

Oldukça sevilerek tüketilen reçellerden bir tanesi olan ayva reçeli, yapım aşamasında kıvamına dikkat edilmesi gereken bir reçel türüdür. Ayva reçelinin yapım aşamasında dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır, buna ek olarak reçelde kırmızı rengin elde edilmesi için de bir takım noktaların bilinmesi gerekir.

Ayva Reçelinin Hazırlık Aşaması

  • Hem tam kıvamında hem de lezzetli bir ayva reçeli elde edilebilmesi için ilk olarak, reçel yapımında kullanılan ayvaların seçim aşaması önemlidir. Reçel yapımında kullanılacak olan ayvaların, sulu ve mayhoş bir kıvama sahip olması gerekir.
  • Seçilen ayvalar bol su altında güzelce yıkanır ve ardından varsa, çürük bölümleri sivri bir bıçak ucu ile temizlenir.
  • Ayvaların temizlik aşaması bittikten sonra bir bıçak ya da soyacak kullanılarak tüm kabuklar soyulur. Ayva bu sırada bir miktar kararma yapabilir, bu durumda endişe etmemek gerekir.
  • Kararma oluşmaması için soyulan ayvalar bir kabın içine hazırlanmış limonlu su içine atılıp işlem sonuna kadar bekletilebilir.
  • Soyulan ayvalar kesme tahtası üzerine alınır ve ayvalar ikiye bölünüp çekirdekleri bir kenara ayrılır. Çekirdekler rengin ayarlanmasında kullanılacağı için kesinlikle çöpe atılmamalıdır.
  • Ayvalar küpler halinde doğranabilir ya da rendelenebilir, bu kişinin damak zevkine kalmış bir durumdur. Doğrandıktan sonra ayva dilimleri bir süre daha limonlu suda bekletilmeli ve ardından bir süzgeç yardımıyla suları süzülmelidir.
  • Ayva reçelinin aromasında değişiklik yapılması adına içine karanfil ya da tarçın eklenebilir. Bu baharatların aroması, ayva reçeline çok yakışacaktır. Şeker eklenirken bu baharatlar da eklenmelidir. Ayvaların yumuşaması ve renginin koyulaşmaya başlamasından sonra ise üzerine limonlu su eklenir ve kaynamaya bırakılır. Limonlu su, reçelin tüketimine kadar geçen sürede şekerleme sorunu oluşmasını engelleyecektir.

Ayva Reçelinin Kırmızılığı

Ayva reçelinin tatlı bir kırmızı tona sahip olması için ilk olarak önemli olan hazırlık aşamasında bir kenara ayrılan çekirdeklerin kullanımıdır. Bir kilo ayva için 10 tane ayva çekirdeği reçel tenceresine eklenmelidir. Reçelin renk tonu, esasında ayvanın tazeliğine de bağlıdır. Ayvalar çok taze ise reçel de hoş bir kırmızılık kazanacaktır.

Ayva çekirdekleri, aynı zamanda reçelin kıvamının koyulaşmasını da sağlayacaktır. Eğer ayva kaynamasına rağmen renk kazanmamış ise içerisine nar, kızılcık ya da kuşburnu ilave edilerek de renginin kırmızı olması sağlanabilir. Kuşburnu eklenen ayva reçelinin hem rengi hem de tadı büyük oranda güzelleşecektir. Diğer meyveler reçelin orijinal tadının değişmesine neden olabilmektedir.

Reçelin sulanmaması için kaynadıktan sonra ağzı sıkı şekilde kapatılmış cam bir kavanozda saklanması tavsiye edilir. İçerisinde ıslak kaşık kullanılmamalı, mutlaka serin bir yerde muhafaza edilmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ