Bağırsaklarda Hareketlilik

Bağırsaklarda Hareketlilik

Bağırsaklarda hareketlilik birçok sebepten kaynaklanabilmektedir. Ancak bağırsaklarda hareketlilik denilince akla ilk irritabl bağırsak sendromu gelmektedir. İrritabl bağırsak sendromu halk arasında hassas bağırsak sendromu olarak bilinmektedir.

Hassas bağırsak sendromu bağırsaklarda hareketlilik oluşumunun normalden çok daha fazla olmasıdır. Bu durumun etkeni kişiden kişiye değişmektedir. Hassas bağırsak sendromu;

  • Süt, ekmek gibi bazı yiyeceklerden kaynaklı
  • Aşırı üzüntü gibi ani gelişen duygu durum değişikliklerinden kaynaklı olarak gelişebilmektedir.

Bağırsaklarda hareketlilik sinirsel uyarılardan ve hormonal kaynaklı olarak gerçekleşmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde her beş kişiden birinde hassas bağırsak sendromu görülmektedir. Her yaş grubunda görülebilmektedir ancak 35-40 yaş üzerindeki bayanlarda çok daha sık görülmektedir.

Bağırsaklarda hareketlilik kişiden kişiye göre değişmektedir. yani bir kişinin haftada bir tuvalete çıkması da normaldir, başka bir kişinin günde 3 defa tuvalete çıkması da normaldir. Önemli olan kişinin normal düzeninden farklı bir durumun oluşumudur.

Bu durum kronik bir rahatsızlık olabileceği gibi akut bir rahatsızlık olarak da gelişebilmektedir. Bakteri kaynaklı oluşabilecek enfeksiyonlarda akut olarak aşırı bağırsak hareketliliği gelişebilir. Bu durum geçici bir durumdur. Ciddi etkiler oluşturabilir mutlaka kişinin enfeksiyonun geçirilmesi için antibiyotik tedavisi görmesi gerekmektedir.

Kronik olarak bağırsaklarda hareketlilik gelişimi kullanılan ilaçlardan kaynaklı da meydana gelebilmektedir. Bu durum genellikle yaşlı hastalarda görülmektedir.

Bu tarz ilaç kullanımına bağlı aşırı dışkılama problemi yaşayan kişilerin doktorlarına başvurarak şikayetlerini dile getirmesi gerekmektedir. Gerekli durumlarda ilaç bırakılmalı ya da yerine farklı bir ilaç kullanımına geçilmelidir.

Bağırsaklarda Hareketlilik ve İshal

Bağırsaklarda hareketlilik ve ishal oluşumu enfeksiyon kaynaklı oluşabilmektedir. Bu durum genellikle iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerden ya da temiz olmayan içme sularından kaynaklı meydana gelmektedir.

Bağırsaklarda hareketlilik ve ishalin kaynağı bağırsaklarda meydana gelen poliplerden kaynaklı olabilmektedir. Polip kaynaklı rahatsızlıklar tedavi edilmediği durumda kötü huylu tümörlere dönüşebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ