Biber Doğradıktan Sonra El Yanması Nasıl Geçer?

Biber Doğradıktan Sonra El Yanması Nasıl Geçer?

Acı biber yerken çekilen yanma hissinden ziyade kimi zaman doğrama aşamasında el yanması sorunu baş gösterebilmektedir. Biber doğradıktan sonra el yanması sorununu kişinin saatlerce acı çekmesine sebebiyet vererek, gündelik yaşamını olumsuz yönden etkileyebilmektedir. İlk olarak biber doğramadan önce eldiven takılması, eldiven ile birlikte doğrama işleminin gerçekleştirilmesi tavsiye edilir.

Acı bibere temas edilmesi ciltte alerjik reaksiyona sebebiyet verebilmektedir. Cildin alerjen maddeye karşı gösterdiği tepki, alerjik durum olarak bilinmektedir. Bunun neticesinde el yanması sorunu baş gösterebilmektedir. El yanması birkaç saat içerisinde hala geçmediyse, uzman doktora başvurulması tavsiye edilir. Tıbbi yöntemlerin yanı sıra bir çok kişi tarafından uygulanmış ve denenmiş, doğal yöntemler de mevcuttur.

Biberden El Yanmasına Ne İyi Gelir?

Krem/Merhem Uygulamak

Eldeki yanma hissini krem/merhem uygulayarak dindirmek mümkündür. Piyasada bulunan silverdin ve anestol adlı iki kremi birbirine karıştırarak, elinize sürebilirsiniz. Ağrı kesici ve yanık kreminin karıştırılması, biberden sonra el yanması problemine iyi gelen yöntemler arasındadır.

Süt 

İçerdiği yüksek protein açısından, sütün biber doğradıktan sonra el yanmasına iyi geldiği düşünülmektedir. Halk arasında sık uygulanan elin süte batırılmasının yanma hissine iyi geldiği iddia edilmektedir.

YoÄŸurt Uygulamak

Süt gibi yoğurtta içerdiği protein bakımından, yanık hissine iyi gelir. Yanık acısını rahatlatarak, cildi besleyici bir özelliğe sahiptir.

Buz/Soğuk Su Müdahalesi 

Yanma hissinin oluştuğu bölgeye beze sarılı buz uygulaması, ağrıyı ve yanma hissini büyük ölçüde dindirir. Bir süre buzu yanan bölgede tutun. Buzun deriye zarar vermemesi açısından, havlu veya beze sarılarak uygulamanın gerçekleştirilmesi önerilir.

Biber doğradıktan sonra ellerde yanma hissi şikayeti söz konusuysa, en kesin ve garanti yöntem uzman doktora gidilmesidir. Şayet doktora danışma fırsatı söz konusu değilse, en yakın eczaneye giderek alınacak ilaçlar hakkında bilgi alınması tavsiye edilir. Krem ve merhemlerin bilinçsizce alınmaması gerekmektedir.

NOT: Bahsedilen yöntemlerin içeriğindeki herhangi bir maddeye karşı alerjik durum söz konusuysa, uygulanması tavsiye edilmez.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ