Kızartma Yağı Nasıl Süzülür?

Kızartma Yağı Nasıl Süzülür?

Kızartmalar her evde herkes tarafından çokça sevilse de çocukların özellikle de patates kızartmasına karşı olan sevgileri çok daha fazladır. Bu nedenle de çocuklu evlerde kızartmalar çok daha sık pişmektedir. Ancak herhangi bir sağlık sorununun olmadığı evlerde de kızartmalar çok fazla tercih edilmektedir.

Ülkemizde genellikle karnabahar, patates, patlıcan, kabak, biber gibi sebzelerin kızartmaları yapılmaktadır. Bunun yanı sıra köfte, mücver gibi yemekler de kızartma işlemi ile pişirilmektedir. Türk mutfağında kızartma oldukça önemli ve büyük bir yere sahiptir. Ancak kızartma yağlarına çok dikkat etmek gerekir. Kızarmış olan yağlar çevreye dolayısıyla da insanlara ve tüm canlılara çok ciddi derecede zarar vermektedir. Bu nedenle kızartma yağlarının iyice süzülerek biriktirilmesi gerekir. Kızartma da kullanılan yağların süzülmesi için uygulanabilecek yöntemlerde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.

Kızartma Yağı Nasıl Süzülür?

1-)Süzgeç Seçimi

Yağ sıvı bir malzeme olduğu için seçilecek olan süzgecin modeli yani türü oldukça önemlidir. Kızartma yağını süzme konusundaki amaç kızartma işlemi sırasında kızartılan besinden dolayı oluşmuş olan yanık kısımları ayırmaktır.

Kızartılan yağ henüz yanmamış ve tekrar kullanılabilir durumda ise yağı süzerek muhafaza edebilirsiniz. Böylece tekrar kullanmak istediğiniz zaman da da temiz bir yağ elde etmiş olursunuz. Bunun için de süzgeç seçimi çok önemlidir. İnce telli küçük ağızlı bir süzgeç en etkili sonucu almanızı sağlayacaktır. Bu nedenle sık delikli tel süzgeçler sizin için en ideal olan kızartma yağı süzme süzgecidir.

2-)Saklama Kabı

Kızartma yapımında kullanılan yağlar süzme işleminin ardından salanma aşamasına gelir. Böylece yağ tekrar lazım olacağı zamana kadar sağlıklı bir şekilde saklanır. Süzülmüş olan yağın sağlıklı bir şekilde saklanabilmesi için kullanılabilecek olan en sağlık saklama kabı ise cam kaplardır.

İsteğe bağlı olarak kavanoza koyabileceğiniz gibi kapaklı cam saklama kaplarına da koyabilirsiniz. Eğer evinizde cam bir şişe bulunuyor ve süzgecinizin ağız yapısı şişenin ağzı ile uyumlu ise cam bir şişede de rahatlıkla saklayabilirsiniz.

3-)Yağ Cinsi

Her evde kızartmalarda genellikle tek çeşit yağ kullanılmaktadır. Ancak gerek tariften gerek farklı bir sebepten dolayı bu sefer ki kızartmayı her zaman kullandığınızdan farklı bir yağ cinsi ile yaptıysanız, bu yağı mutlaka ayrı olarak süzün ve saklayın. Kızartma için genellikle ayçiçek yağı kullanılmaktadır. Ancak bunun yanı sıra fındık yağı, mısır yağı gibi yanma derecesi yüksek olan farklı yağlarda kullanılabilmektedir. Kimyasal yapıları ve yanma noktaları farklı olduğu için farklı yağları birbirlerine karıştırmadan saklayınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ