Biber Dolması Ne Kadar Sürede Pişer?

Biber Dolması Ne Kadar Sürede Pişer?

Özellikle yazın tüketilen biber dolması hem hafif hem hızlı yapılmasıyla tercih edilmektedir. Genellikle zeytinyağıyla yapılan biber dolmasının kıymalı ve kıymasız olarak pişirilmesi pişirme süresini etkilememektedir. Bazıları biberlerin büyüklüğünün de biber dolmasının pişme süresi üzerinde etkili olduğunu düşünürler. Biberlerin büyüklüğü de tıpkı içinin kıymalı veya kıymasız olması gibi pişirilme süresini etkilememektedir.

Biber Dolması Ne Kadar Sürede Pişer?

Sofraların özellikle yoğurtla ve yufka ekmekle beraber yenildiğinde vazgeçilmezi olan biber dolmasının pişirme süresini etkileyen unsur biberlerin içine eklenen harçla ilgilidir. Biberin içine eklenen harç ne kadar fazlaysa, biberlerin pişme süresi de o kadar artmaktadır. İçi fazlasıyla doldurulmuş bir dolmanın en içine kadar pişmesini sağlamak için dolmaların yaklaşık 40 ila 45 dakika pişirilmesi gerekmektedir.

Eğer biberlerin içine daha az bir harç eklenmişse, o zaman pişirme süresi 25 ila 30 dakikaya kadar düşmektedir. Bazı kimseler dolmaların hemen pişmesini istedikleri için ocağın ısı derecesini artırırlar. Bu biberlerin hızlı bir şekilde pişmesini sağlar fakat biberlerin dışı piştiği halde iç tarafları diri kalır.

Yaprak Dolması Ne Kadar Sürede Pişer?

Bazı yerlerde yaprak dolması bazı yerlerde yaprak sarması olarak anılan bu yemeğin pişirme süresi hızlı gibi görünse de yaprağın yapısı nedeniyle pişirme süresi de artmaktadır. Yaprak sarmasının pişirme süresi biber dolmasından farklı olarak boyutuyla alakalı olmaktadır. Yaprak sarmasında küçük yapraklar kullanıldığı takdirde pişirme süresi 20-25 dakikayı bulmaktadır. Eğer sarmada büyük yapraklar kullanıldıysa, pişme süresi 40 ila 45 dakikayı bulabilmektedir.

Kabak Dolması Ne Kadar Sürede Pişer?

Kabak dolmasının pişme süresi kabağın türüne göre farklılık göstermektedir. Top şeklinde olan yeşil renkli kabaklar içine zor su aldığı için 40-45 dakika gibi bir pişme süresine sahiptir. Uzun yapıda olan kabaklar ise suyun kaynamasından 20-25 dakika sonra pişmektedir.

Dolmalar pişirilirken ocağa konulan andan itibaren saate bakılmalıdır. 30 dakika sonra kapak açılarak dolmaların durumu kontrol edilir. Eğer dolmalar suyu çekmemişse ve herhangi bir pişme durumu görünmüyorsa, kapak kapatılarak 10-15 dakika daha beklenilir. Duruma göre ocağın altı kapatılır veya kısılır.

Dolmaları Zeytinyağıyla Pişirmek Süreyi Etkiler mi?

Genellikle dolma yapan kişiler, dolmanın içine eklenen yağın, kıymanın ve ocağın ısısının pişirme süresinde etkili olacağını düşünürler. Bu durumlardan yalnızca ocağın ısısı pişme süresinde kısmen etkili olmaktadır. Bunun dışında dolmanın zeytinyağlı veya kıymalı olup olmaması dolmanın pişme süresinde hiçbir etkiye sahip değildir.

Dolma yapmak genel olarak kolay bir yemek olarak görülmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz durumlar göz ardı edildiğinde dolma yemeği de istenmedik şekilde sonuçlanabilmektedir. Bunun için yemek yapılırken her şeyi düzenli bir şekilde ayarlamakta ve malzemeleri önceden hazırlamakta fayda vardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ