Biber Salçası Neden Kabarır?

Biber Salçası Neden Kabarır?

Salça Türk mutfağında oldukça önemli bir yere sahiptir. Hemen hemen tüm Türk yemeklerinin olmazsa olmazları arasında yer almaktadır. Bu nedenden dolayı da her mutfakta salça bulunmaktadır. Salçalarda kendi aralarında iki gruba ayrılmaktadır. Bunun nedeni ise salça yapımında kullanılan temel malzemenin iki tane olmasıdır. En yaygın olarak kullanılan salça çeşidi her ne kadar domates salçası olsa da biber salçası da oldukça çok sevilmekte ve keyifle tüketilmektedir. İsimlerinden de anlaşıldığı gibi salça yapımında kullanılan iki temel malzeme domates ve biberdir. Her iki çeşit salçayı da satın almak mümkün olduğu gibi evde yapmak da mümkündür. Ancak evde salça yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır.

Özellikle de biber salçası yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar daha fazladır. Bunun nedeni ise doğru işlemlerin doğru şekilde uygulanmaması durumunda salça yapma işlemini tamamlayarak kavanozlara kaldırmanız durumunda salçanın taşmasıdır. Uygun şekilde hazırlanmamış olan biber salçası zaman içerisinde yavaş yavaş kabarır ve iyi bir şekilde kavanozlara yerleştirmiş olsanız dahi taşma yapar. Bu kabarma sonucu taşmayı önlemek için dikkat edilmesi gereken iki nokta bulunmaktadır.

Salçanın Kabarmasını Önlemek için Yapılması Gerekenler

1-)Salçayı Kurutma Süresi

Biber salçası yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi kurutma süresidir. Biber yapısı gereği yeterli süre kurutulmadığında kabarmalara neden olmaktadır. Salça yapımında kullanılan biberler ise iyi kurutulmaması durumunda kavanozlara yerleştirildiklerinde kabarma yaparak taşmaktadır. Bu nedenle güneşte kurutmak her ne kadar önemli olsa da süre açısından da dikkatli olmak gerekir. Fazla yumuşak olmayacak kıvama gelene kadar kurutulmalıdır. Bunun için hazırladığınız salçayı fırında ya da güneşte kurutuyor olmanız bir fark doğurmamaktadır. Sadece kuruma süresi anlamında farklar ortaya çıkmaktadır. Güneşte kurutulması durumunda hava şartlarına ve kullandığınız biberlerin su miktarına salça kıvamının oluşması günler sürebilmektedir.

2-)Domates ile Karıştırmak

Biber salçası yaparken içine biraz domates karıştırmak hem yemeklerinizin daha lezzetli olmasına neden olur hem de biber salçasının taşmasını engeller. Ancak bu uygulamayı yaparken de dikkat edilmesi gereken bir nokta bulunmaktadır. Her ne kadar doğru miktarda biber ile doğru miktarda domatesi karıştırarak oldukça lezzetli bir salça hazırlıyor olsanız da yeterince kurutulmaması durumunda özenle hazırlamış olduğunuz salçanız kavanozlanması durumunda kabararak taşmalara neden olabilmektedir.

NOT: Satın alınan hazır salçalarda kabarma sorunu genellikle yaşanmamaktadır. Ancak hazır olarak almış olduğunuz biber salçasında kabarma olayı meydana geldiyse bu durumu ilgili firmayı arayarak dile getirmeniz gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ