Buzların Kokması Nasıl Engellenir?
Buzlar her evde ve ofiste sıklıkla kullanılmaktadır. Genellikle buzdolaplarının buzluk kısmında bir köşede buz konması için ayrı bir bölme bulunmaktadır. Bu çekmeceyi anımsatan kısımlarda özel buz kalıpları da bulunmaktadır. Bu kapların içerisine su koyularak buz elde edilir. Ancak bu kapların üzeri açık olduğu için buzların uzun süre buzlukta kalmaları kokmalarına neden olur. Bu durumun oluşmasında ise en büyük neden buzlukta bulunan diğer gıdalardır.
Bunun yanı sıra buzdolaplarının kendi kokuları da belli bir süre sonra buzların kokmalarına neden olmaktadır. Buzların kokmalarına yol açan bu durumları önlemek için uygulanabilecek birkaç yöntem bulunmaktadır.
Buzların Kokması Nasıl Önlenir?
1-)Buzların Saklanma Süreleri
Buzların kokmasını engellemek adına ilk olarak dikkat edilmesi gereken nokta buzların buzlukta kalma süreleridir. Çünkü uzun süre buzlukta kalmış olan buzlar ister istemez kokmaya başlayacaktır. Uzun süre buzlukta kalan buzların kokmasını engellemek için yapılması mümkün bir işlem bulunmamaktadır.
Bu nedenle bu durumun oluşmaması için belli aralıklarla buzları değiştirmek gerekir. Su israfı olmaması adına buzluğa birkaç ay içerisinde tüketebileceğiniz miktarda su koymanız gerekir.
2-)Buzluktaki Diğer Gıdalar
Buzlukta bulunan buzların kokmasına neden olan en önemli etken buzlukta bulunan diğer gıdalardır. Diğer gıdaların neden olduğu buz kokularını önlemek için bu gıdaların saklanma koşullarına dikkat etmek gerekir. Bunun için buzluğa koyduğunuz tüm gıdaların kaplarının ya da poşetlerinin ağız kısımlarının iyi kapanmış olmasına dikkat etmeniz gerekir.
Poşet ile birlikte koymuş olduğunuz gıdalar için ayrıca poşetlerin delinmemesine dikkat etmek gerekir. Buzlukta bulunan tüm gıdaların hava ile temasının kesildiğinden emin olduğunuzda buzların bu sebep ile kokmasını da engellemiş olursunuz.
3-)Karbonat Kullanarak Önleme
Karbonat kullanarak buzlukta bulunan buzların kokmasını da engelleyebilirsiniz. Bunun için karbonatı iki farklı şekilde kullanabilirsiniz. İlk olarak karbonat ve su ile bir karışım hazırlayın ve hazırladığınız bu karışım ile tüm buzluğu iyice silin. Bu temizliğin düzenli olarak yapılması buzlukta oluşan kokuların yok olamasını sağlayacağı için buzların kokmasına da engel olacaktır.
Buna rağmen koku oluşması durumunda ise plastik bir bardağın içine 3-4 yemek kaşığı kadar karbonat koyarak buzluğa yerleştirin. Karbonat koku emici bir özelliğe sahip olduğu için buzların kokmasını önlemiş olursunuz.
4-)Kabartma Tozu Kullanmak
Kabartma tozu da buz kokusunun engellenmesi için oldukça etkili bir yöntemdir. Bunun için yapmanız gereken tek şey plastik bir bardağa ya da herhangi bir plastik kabın içerisine 3 ya da 4 çorba kaşığı kadar kabartma tozu koymak. Daha sonra hazırlamış olduğunuz kabı buzluğun içine yerleştirin.