Evde Sera Nasıl Kurulur?

Evde Sera Nasıl Kurulur?

Binalaşmanın giderek arttığı ve doğal yaşam alanlarının daraldığı büyük şehirlerde hemen hemen herkesin en büyük hayallerinden bir tanesi dalından yiyeceği sebze ve meyveleri toplamak ve bunları yetiştirmek olmuştur. Çok büyük alanlara gerek olmadan evde kuracağınız seralar ile bu hayalinizi gerçekleştirebilmeniz mümkün olabilmektedir. Bu işlem doğal ve katkı maddesi içermeyen sebze ve meyvelerinizi yetiştirmenizi sağlayacağı gibi toprak ile oynamak aynı zamanda şehrin sıkıcı ve gürültülü stresli yaşamından sizi biraz da osa uzaklaştıracaktır.

Balkonda Sera Nasıl Yapılır?

1-)Doğru Yer Seçimi

Balkonunuzda sera kurmanızda sizin ihtiyacınız olan en temel şey güneş ışığıdır. Güneş ışığı olmadan sebze ve meyvelerin büyüyemeyeceği bir gerçektir. En fazla güneş ışığı alan balkonunuzu şeçiniz. Burada güney cepheye bakan balkonunuz var ise en uygun olanı odur. Kuzey cephede olan balkonlar için en uygun açılı yeri seçiniz ve diğer adımları gerçekleştirmeye hazır olunuz.

2-)Doğru Bitki Seçimi

Kuracağımız sera balkonda olacağı ve kullanılacak olan toprak sınırlı olacağı için ekilecek olan bitkilerin en doğru şekilde seçilmesi bizim işimizi kolaylaştırmakta, başarılı bir hasat yaşamamızı sağlamaktadır. Bu durumun ticari amaçlı olmadığını hobi amaçlı olduğunu düşünerek yola çıkmanın faydası işimizde oldukça büyük bir yere sahiptir.

Genellikle kurulan seralarda domates, biber, salatalık gibi sebzeler yetiştirilmektedir. Buna uygun şekilde bitkilerin seçimi sağlanabilir, uygun tohumlar alınabilir, uygun saksı seçimleri ve toprak seçimleri yapılabilir.

Bazı kişiler sebze ve meyve yerine çicek serası kurmak isteyebilir. Çiçek serası yapılmak isteniyorsa seçilen çiçeğin cinsi burada önem taşımaktadır. Gün ışığını seven, su ihtiyacını düzenli olarak karşılayabileceğiniz serada yaşayabilecek çiçeklerin seçimi işinizi kolaylaştıracaktır.

3-)Malzeme Seçimi

Seranızı kurarken kullanacağınız malzemelerin öncelikli olarak listesini yapmalısınız. Bu malzemeler kişisel zevkler göz önünde bulundurulduğunda değişiklik gösterebilmektedir. Seranın kapatılması için kullanılan naylondan hesapladığınız boyutlarda alınız.

Kuracağınız serada kullanacağınız saksıların türüne kadar belirleme yapınız. Hayalinizdeki serada ahşap mı yoksa topraktan mı saksı kullanmak istiyorsunuz bunun kararınız veriniz.

Kullanmanız ve seranın iskeletini oluşturacak olan demir ya da benzeri metal malzemenin miktarını kuracağınız seranın boyutuna göre hesaplayınız.

Gün ışığı olmayan günler için florasan ışık gerekmektedir. Bu işlem için seranıza elektrik gitmelidir. Elektirik tesisatını kendiniz ya da bir uzman kişi tarafından doğru şekilde gerçekleşmesini sağlayınız. Ayrıca seranın verimli olabilmesi, bitkilerin düzgün şekilde yetişebilmesi için uygun olan toprak miktarını ayarlayınız. Genellikle kalın bir toprak tabakasının olması gerektiğini unutmayınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ