Çamaşır Makinesinde Yün Nasıl Yıkanır?

Çamaşır Makinesinde Yün Nasıl Yıkanır?

Yün kumaşlarınızı çamaşır makinesinde yıkarken oldukça dikkatli olmanız gerekmektedir. Keza yün kumaşlar hassas kumaşlardır ve kullandığınız deterjan, yıkanma derecesi gibi detaylar yüzünden yapısı bozulabilir ve bir daha kullanamamanıza sebep olabilmektedir.

Çamaşır Makinesinde Yün Nasıl Yıkanır?

Yün kumaşlarınızı çamaşır makinesinde yıkarken dikkat edilmesi gerekenler vardır. Bunları aşağıda madde olarak sizlere sunduk. Bu maddeleri adım adım izleyerek yün kumaşlarınızı rahatlıkla yıkayabilirsiniz.

  • Kesinlikle toz deterjan kullanmamalısınız. Toz deterjan tam olarak erimediğinde normal kumaşlarda bile tortular bırakabiliyor. Özellikle yün kumaşlarda bu konuda fazlasıyla hassas olunması gerekmektedir. Yoksa yıkama işlemini ikiye çıkarabilirsiniz. Yün kumaşlar için mümkün olduğunca sıvı deterjan tercih etmelisiniz. Bu deterjanların içerisinde ise ağartıcı kimyasal maddeler bulunmadığına da dikkat etmeniz gerekmektedir. Ağartıcı deterjanlar yün kumaşlarda dahil olmak üzere, birçok kumaş türünün yapısını kalıcı olarak bozabilmektedir.
  • Yün kumaşlar kesinlikle yüksek ısıda yıkanmamalıdır. Özellikle yıkayacağınız yün ürünler kıyafetleriniz ise yüksek ısı hem kıyafetlerin küçülmesine hem de yakasının, kolunun şeklinin bozulmasına sebep olacaktır.
  • Eğer makineniz son model makinelerden biriyse, bu makinelerde genelde yün kumaşlar için ayrı bir program bulunmaktadır. Sizde bu programı kullanarak yün kumaşlarınızı yıkayabilirsiniz. Eğer makinenizde böyle bir program yoksa 30 derece ile yıkayabilirsiniz.
  • Yün kumaşlarınızı eğer mümkünse ayrı bir şekilde yıkamanız ve renklerine göre ayırmanız önemlidir.

Yün Kumaşları Elde Yıkamak

Yün kumaşların normalde çamaşır makinesinde yıkanması çok fazla tasvip edilmemektedir. Çünkü çamaşır makinesinde yıkanan kumaşlar biraz önce de söylediğimiz gibi bu tür kumaşların yapısında değişikliklere sebep olabilmektedir. Fakat günümüzde çamaşır makinelerinde yeni teknolojilerin eklenmesiyle bu durum biraz daha eskide kaldı diyebiliriz.

Makineniz eskiyse ya da battaniye gibi ürünler yıkayacaksanız elde yıkama tercih edebilirsiniz. Bu kumaşları yine çok sıcak olmayacak bir suda ve yine sıvı deterjan ya da doğal sabun köpürterek yıkayabilirsiniz.

Yün Kumaşlar Nasıl Kurutulmalıdır?

Yün kumaşları kuruturken her zaman doğal yöntemlere başvurmanız gerekmektedir. Kesinlikle kurutucu ya da direkt olarak güneşe maruz bırakmamalısınız. Bu tür kumaşları mümkün olduğunca asarak kurutmalısınız. Bu çamaşırları asarken de mümkün olduğunca gererek asmalısınız.

Yün Yıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yün kumaşlar için dikkat edilmesi gerekenleri aslında yukarıda da belirttik. Kısaca tekrar bahsetmemiz gerekirse;

  • Kesinlikle ağartıcı deterjanlar kullanılmamalıdır. Bu deterjanların en bilineni ise çamaşır suyudur. Yün kumaşlar dahil hiçbir kumaşta direkt olarak çamaşır suyu kullanılmamalıdır. Aynı şekilde toz deterjan da tercih etmemeye özen göstermelisiniz.
  • Yün kumaşları yıkarken yüksek ısı derecesi kullanmamanız gerektiğini söylemiştik. Bu ısı 30 ila 40 derece olabilir. Fakat kesinlikle arttırmamalısınız. Eğer makineniz de varsa yün kumaşlar için uygulanacak program tercih edebilirsiniz.
  • Yün kumaşlarınızı yıkarken renkliler ile beyazları ayırmanız, renkli kumaşların renk vermesini de engelleyecektir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ