Kristalleşen Bal Nasıl Çözülür?

Kristalleşen Bal Nasıl Çözülür?

Şekerlenmiş balı eski haline getirmek oldukça kolay bir işlemdir fakat balın şekerlenme durumuna göre tekrar edilebilmektedir. Balın şekerlenmesini önlemek için öncelikle saklanma koşullarına dikkat etmek gerekmektedir. Eğer dikkat ettim ama yine de şekerlendi diyorsanız, sizin için hazırladığımız yazıyı okuyarak balınızın şekerlenmesini giderebilirsiniz.

Kristalleşen Bal Nasıl Çözülür?

Balın ya da reçelin şekerlenmesi, kristalleşmesi neredeyse çok sık görülen bir durumdur. Reçel de yapımına bağlı olarak da meydana gelebilen bu durum, bal da daha çok saklanma koşulları ile alakalıdır.

  • Balın kristalleşmesini gidermek için uygulayabileceğiniz yönteme geçecek olursak, burada öncelikle eğer bal kavanozunuz çok büyükse onun boyutlarında bir tencere gerekmektedir. Veya tencereniz yoksa da küçük kavanozlara balınızı bölebilirsiniz.
  • Öncelikle kavanozunun içine alacak kadar bir tencere içerisinde su kaynatın ve su kaynadığında altını kapatın. Daha sonrasında ise balın olduğu kavanozu bu suyun içerisinde 10 dakika kadar bekletin. Daha uzun süre de bekletebilirsiniz fakat genellikle 10 dakika bu kristalleşmeyi gidermek için oldukça ideal bir süredir. Eğer tam olarak balda kristalleşme geçmediyse, bu işlemi tekrar edebilirsiniz.
  • Kristalleşmiş balın normal haline getirmek için uygulanabilecek bir diğer yöntem ise mikrodalga fırın kullanmaktır. Kulağa ilk etapta şaşırtıcı gelebilir fakat, mikrodalga fırınların ısıtıcı özelliği bulunmasından dolayı vereceği ısı yoğunluğu ile balı eski haline kolaylıkla çevirebilecektir. Burada ise öncelikle balın bulduğu kabın ya da kavanozun mikrodalganın vereceği ısıya dayanıklı olup olmadığından emin olmanız gerekmektedir. Daha sonrasında ise balınızı, kapağı kesinlikle kapalı olacak şekilde mikrodalga fırının içine koyun ve yüksek bir ısı derecesinde 10 saniye kadar ısıtın. Yine büyük oranda kristalleşme azalmış olacaktır.

Bal Neden Kristalleşir?

Biraz önce de söylediğimiz gibi bal, saklanma koşullarına göre uzun bir süre muhafaza söz konusu ise zamanla donar ve eski akışkan hali gider. Buna kısaca balın donması diyebiliriz. Balın neden donduğuna gelirsek, aslında cevabı da biraz içinde saklı. Evet buzdolabı. Bal kesinlikle buzdolabında muhafaza edilmemelidir. Çoğu kişinin dalgınlığına gelip buzdolabına koyması sonucu ya da oda sıcaklığında bozulacakmış gibi düşünmesi sonucunda bal donmaya başlar.

Yine buzdolabında olduğu gibi, kış aylarında da uzun süre dışarıda kalan bal soğuktan dolayı donabilmektedir.

Balın kristalleşmesine neden olarak bir diğer sebep ise sahte olmasıdır. Gerçek ballar uzun süre soğukta muhafaza kaldığında yavaş yavaş donmaya başlar demiştik. Sahte ballar ise durduğu yerde de kristalleşebilmektedir. Bu yüzden balı her zaman sürekli alışveriş yaptığınız ve güvendiğiniz bir yerden almanız daha sağlıklıdır.

Bal Nasıl Saklanmalıdır?

Bal saklarken her zaman oda sıcaklığında saklanmalıdır. Aşırı sıcağa da maruz kalmamalıdır ya da aşırı soğuğa da. Hava almadığından emin olduğunuz bir kavanozun içerisinde, mutfak dolaplarınızın içerisinde bile sağlıklı bir şekilde muhafaza edebilirsiniz. Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi bal soğuk sevmez ve soğuk da saklanmaz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ