Çelik Tencerede Yoğurt Mayalamak Zararlı mı?

Çelik Tencerede Yoğurt Mayalamak Zararlı mı?

Çelik tencerede yoğurt mayalamak zararlı değildir. Sadece yoğurdun sulu olacağına dair söylentilerden dolayı yoğurt yapılırken çelik tencere kullanımının tercih edilmemesi gerektiği belirtilmektedir. Fakat bu söylentide aslında tam manasıyla doğru olmamakla birlikte oldukça eksik bir bilgidir. Evet, çelik yoğurdu sulandırabilir fakat bu yoğurdun yapılma şekli ile de ilgilidir. Yani yoğurdunuzu ölçülere göre doğru bir şekilde yaptıysanız, çelik tencere muhtemelen yoğurdunuzun sulanmasına neden olmayacaktır.

Çelik Tencerede Yoğurt Mayalamak Zararlı Mı?

Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi aslında en lezzetli yoğurtlar çelik tencerede yapılmış olan yoğurtlardır. Hatta yoğurdunuzu yine bu özellikteki tencerelerde de rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz çünkü birçok tencere türünden daha sağlıklı ve hijyeniktir.

Yoğurt yaparken kullandığınız sütün, mayanın kalitesi, sütün kaynama derecesi ve yine sütün mayalarken ki mevcut sıcaklığı gibi durumlar sütünüzün sulanmasına sebep olabilmektedir. Aynı şekilde olmuş yoğurdun içerisinde çelik kaşık bırakmak da sulanmasına sebep olabilmektedir fakat dediğimiz gibi bu durumun aslında tencere ile ilgisi yoktur.

Ev Yoğurdu İle Hazır Yoğurt Arasındaki Farklar

Evde yapılan yoğurt ile hazır yoğurt arasında gözle görülür bir fark olmasa da tat olarak, içinde bulunan besin değerleri olarak birbirlerinden oldukça farklı iki üründür. Kısaca arasındaki farkları anlatmamız gerekirse;

  • Ev yapımı yoğurt hazır yoğurttan daha sağlıklıdır. Eğer yoğurdun içindeki bütün besin değerlerinden faydalanmak istiyorum diyorsanız kesinlikle ev yoğurdu tüketmenizi öneririz. Keza hazır yoğurtların içinde aynı zamanda katkı maddeleri de bulunduğu için vücudumuzun gerekli değerleri almasını engellemektedir.
  • Ev yapımı yoğurt tat olarak oldukça lezzetlidir. Hazır yoğurtların tadı daha yavan ve aslında yoğurt tadından da oldukça uzaktadır.
  • Yoğurdun vücudumuza bir çok faydası bulunmaktadır. Fakat hazır yoğurtta bu durum değişir. Şöyle ki, yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi ev yapımı yoğurtta içindeki besin değerleri kaybolmuyorken, hazır yoğurtta bu durum tam tersidir. Bu yüzden hazır yoğurt tüketmek, yoğurdun faydalarından tam anlamıyla yararlanmamızı engellemektedir.
  • Ev yoğurdu doğru bir şekilde muhafaza edilmediğinde çabucak ekşiyebilmektedir. Bu yüzden her zaman cam ya da çelik kap içerisinde ve hava ile teması kesilmiş bir şekilde buzdolabında muhafaza edilmelidir. Fakat hazır yoğurtlar içeriğindeki koruyucu maddelerden dolayı daha uzun bir süre muhafaza edilebilmektedir. Bozulma süresi ev yoğurdu ile kıyaslandığında daha uzundur.

Yoğurt Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aslında yoğurt yapmak oldukça basit bir işlemdir. Fakat belirli aralıklarda bilhassa dikkatli olmakta fayda vardır. Bu belirli aralıkları sütü mayalamadan önce ve mayaladıktan sonra olarak iki şekilde anlatabiliriz.

  • Sütü kaynattıktan sonra fakat mayalamadan önce serçe parmağınız ile sıcaklığı muhakkak kontrol etmeniz gerekmektedir. Eğer yoğurt çok soğuk ya da aşırı sıcak bir şekilde mayalanırsa yoğurdunuz da istediğiniz gibi olmayacaktır. Bu yüzden serçe parmağınızı 7 saniye kadar yoğurdun içinde tutun. Eğer tutabiliyorsanız yani ılıklaşmaya başlıyorsa, yoğurdunuzu o zaman mayalamalısınız. Bu mayalama işleminde ise mümkün olduğunca tahta kaşık kullanmanızı öneririz.
  • Mayalama işlemi bittikten sonra, tenceredeki sıcaklığın yavaş bir şekilde düşmesini sağlamak için örtü ya da polar gibi eşyalar ile tencereyi iyice örtmeli ve çok fazla el altında olmayacak bir yerde en az 6 saat olacak şekilde bekletmelisiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ