Çikolatanın Bozulduğunu Nasıl Anlarız?

Çikolatanın Bozulduğunu Nasıl Anlarız?

Çikolata dünyanın hemen hemen her yerinde her yaş grubunun severek tükettiği bir gıdadır. Kakao tozu, süt ve şekerin uygun miktarda bir araya gelmesi ile çikolata olarak adlandırdığımız yapı ortaya çıkmaktadır. Çikolata aynı zamanda mutluluk hormonunun salgılanmasını sağladığı için mutluluğun kaynağı olarak düşünülmektedir.

Çikolatanın raf ömrü içermiş olduğu süt miktarına göre değişiklik göstermektedir. İçermiş olduğu süt miktarı ne kadar fazla ise çikolatanın raf ömrü o kadar azalmaktadır. Bitter çikolatanın raf ömrü 2 yıl, sütlü çikolatanın ise 1 yıldır. Peki bunun dışında çikolatanın bozulduğunu nasıl anlarız?

Özellikle evimizde bulunan çikolataların bozulup bozulmadığını anlamak çok önemlidir. Dikkat edeceğiniz birkaç püf nokta ile bozulan çikolataları kolaylıkla anlayabilirsiniz.

1-)Görüntüsüne Dikkat Edin

Çikolatanın bozulduğu anda görüntüsünde değişim meydana gelmektedir. Özellikle uygun koşullarda saklanmayan çikolatalar raf ömründen çok daha önce bozulabilir.

Çikolatanın buzdolabında saklanması sonucunda içerisindeki şeker bozulabilir ve çikolatanın yüzeyine çıkabilir. Bu durumda çikolatanın kokusu ve tadı tamamen değişir. Bu durum aynı şekilde çikolatanın aşırı sıcak ortamda tutulması durumunda da gözlenir.

2-)Çikolatanın Beyazlaşması

Çikolatanın beyazlaşması genel olarak soğuk ortamda saklanan çikolatalarda gözlenir. Bu beyazlanma içerisindeki yağın donmasından kaynaklanmaktadır. Yağın donması genel olarak çikolatanın tadında bir değişime sebep olmaz ve bu şekildeki çikolatalar rahatlıkla tüketilebilir.

Ancak normal şartlarda saklanan ve beyazlaşan çikolatalar ciddi bir durumun göstergesi olabilir. Bu tarz çikolataların tüketilmesinden kaçınılmalıdır.

NOT: Çikolatanın saklanma koşullarına çok dikkat edilmelidir. Çikolata nemden uzak bir ortamda saklanmalıdır. Nem oranı %50’nin üzerine çıktığı anda çikolatalar bozulur. Aynı zamanda çikolatalar aşırı soğuk ve aşırı sıcak ortamda da hızlıca bozulmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ