Dolmalık Biber Kurutmanın Püf Noktaları

Dolmalık Biber Kurutmanın Püf Noktaları

Biber özellikle B vitaminleri açısından oldukça zengin bir sebzedir. Farklı farklı çeşitleri olmasından dolayı çeşitli şekillerde tüketimi mümkündür. Gerek kahvaltılarda çiğ olarak gerek yemeklerin içinde lezzet katması için gerekse de yemek olarak rahatlıkla ve lezzetle tüketilir. Biberleri kahvaltılık, yemeklik ve dolmalık olarak genel anlamda üç gruba ayırmak mümkündür. Dolmalık biberleri tüketmek için farklı yöntemler uygulanabilir. Bunun için öncelikle dolmalık biberleri ne şekilde tüketilmek istendiğine karar vermek gerekir.

Dolmalık biberleri taze olarak kullanmak mümkün olduğu gibi kurutarak da kullanmak mümkündür. Taze biberler elde edildikten sonra kısa bir süre içinde tüketilmelidir. Aksi halde biberler bozulur ve tüketilemez hale gelir. Ancak dolmalık biberler kurutulduğu takdirde yıl boyu tüketime uygun hale gelir. Bu nedenle dolmalık biber kurutmak özellikle biber dolması sevenler için oldukça önemli ve gereklidir. Ancak dolmalık biber kuruturken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.

Dolmalık Biber Nasıl Kurutulur?

1-)Dolmalık Biber Seçimi

Dolmalık biber kurutmak için dikkat edilmesi gereken ilk ve en önemli nokta dolmalık biberlerin seçilmesidir. Bunun nedeni ise uygun biberlerin seçilmemesi durumunda biberlerin güneş altında kolaylıkla bozulabilecek bir yapıya sahip olmasıdır. Bu nedenle dolmalık biber kurutmak için ince kabuklu biberler seçilmelidir. İnce kabuklu biberler güneş altında kolaylıkla kuruyacağı için bozulma gibi istenmeyen durumlarla karşılaşma riskini ortadan kaldırır. Bunun dışında kurutmak için dolmalık biber seçerken olabildiğince taze olmasına dikkat etmelisiniz. Taze olmayan biberler kurutma işlemi sırasında bozularak kullanılmaz hale gelebilir.

2-)Biberlerin Diziliş Sıklığı

Kurutmak için özenle seçmiş olduğunuz dolmalık biberlerinizin kurutma işlemi sırasında da dikkat etmeniz gereken noktalar bulunmaktadır. En iyi sonucu elde etmek için özenle seçilmiş taze ve ince kabuklu biberler yeterli olmayacaktır. Bu dolmalık biberleri gerekli işlemleri uygulayarak ipe dizme işlemini tamamlarken dikkat edilmelidir. İpi dizme işlemi sırasında biberlerin kesinlikle birbirlerine değmeyecek şekilde dizilmeleri gerekir. Biberleri astıktan sonra da birbirlerine değme ihtimalini göz önünde bulundurmak gerekir. Biberlerin birbirlerine değmelerini engellemek için aralarına 1’er tane boru makarna koyulabilir.

Bir başka yöntem olarak iki biber arasında belli bir mesafe bırakarak 2 düğüm atabilirsiniz. Birbirine değen biberler çok daha geç kurur ve bu şekilde kurudukları zaman birbirlerinden ayırmak mümkün olmaz. Birbiri ile temas eden biberler biberlerin tazeliği gibi farklı etkenlerden dolayı kurumadan çürüyebilir. Bu nedenle biberlerin arasında mesafe olması oldukça önemlidir.

3-)Biberlerin Yönü

İpe dizilen dolmalık biberlerin yönleri de oldukça önemlidir. Alt kısmına yakın yerlerinden ipe geçirilmelidir. Bu sayede açık olan ağız kısımları yere bakacağı için çok daha sağlıklı bir işlem yapmış olursunuz. Aksi takdirde çeşitli çevre koşullarından etkilenerek sağlıklı bir kurutma sağlanmamış olur.

4-)Asıldığı Ortam

Kurutmak için özenle hazırlamış olduğunuz biberleri nereye koyduğunuzda oldukça önemli bir etkendir. Çünkü akşam güneşi sabah güneşine göre çok daha yakıcıdır. Bu nedenle batı cephesine yani akşam güneşi gören bir alana asılan biberler kurumadan çürür. Bunun nedeni ise akşam güneşinin yakıcı olmasından dolayı biberlerde güneş yanığı oluşmasıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ