Domates Nasıl Kurutulur?

Domates Nasıl Kurutulur?

Gramında 1 gram kadar da lif bulunduran domates; kan şekerini oldukça hızlı düşürmesinin yanında A vitamini, potasyum ve folik asit bakımında oldukça zengindir. Günlük C vitamini ihtiyacının dörtte birini karşılayan domates kansızlığa iyi gelmekte, kansere karşı koruyucu kalkan etkisi göstermekte, bağışıklık sistemini desteklemekle beraber görme yetisini de kuvvetlendirmektedir. A vitamini ihtiyacının onda birini karşılayan domatesi mevsiminde tüketmek hem besleyicilik hem de lezzeti açısından daha doğru bir karar olmakla beraber vücudu toksinlerden arındırmaktadır.

Hastalıklardan koruyan ve birçok faydası bulunan domates ve domates ürünleri mutfaklarda birçok yemekte tercih edilmektedir. Salça, domates suyu, domates kurusu ve birçok farklı özellikteki domates ürünleri oldukça sık tüketilmektedir.

Domates Nasıl Kurutulur?

Yaz ve kış mevsimlerinde tatlarındaki farklılıklardan dolayı tadı değişen domatesleri her dönem aynı tatta tüketebilmek çeşitli yöntemler üretilmiştir. Bunlardan bir tanesi de domates kurutmaktır. Kış aylarındakine nazaran yaz aylarında üretilen domateslerin tatları daha lezzetlidir ve güneşi daha çok aldıklarından dolayı da serada üretilen kış domateslerine göre yaz domatesleri daha sağlıklıdır. Organik olması bakımından da tercih edilen yaz domateslerini vaktinde kurutmak hem sağlıklı hem de ekonomiktir. Kurutulan domatesler evlerde hem salça hem de domates sosu yerine kullanılabilmektedir.

Domates kurusu yapmak için öncelikle kurutacak olduğunuz domates türünü seçmelisiniz. Mümkün olduğunca en az su hacmine sahip olan domatesleri seçmek hem ağırlık kaybının az olmasını hem de buharlaşacak olan su hacminin azlığından dolayı domateslerin daha çabuk kurumasını sağlayacaktır.

Halk arasında armut domates olarak adlandırılan domates cinsi ise domates kurusu yapmak için oldukça idealdir. Organik, ekonomik ve sağlıklı olarak evde domates kurusu yapmak isteyenler için iki ideal domates kurutma yöntemi mevcuttur.

Bunlardan birisi güneşte domates kurutma yöntemi, diğeri ise mikrodalga fırın kullanarak domates kurutma yöntemidir. Bu yöntemlerden en pratik olanı güneşte kurutma yöntemidir. Mikrodalga fırın kullanarak kurutma yöntemi daha uzun süreli bir yöntem olmakla beraber yaklaşık olarak 10-12 saat gibi sürelere mal olmaktadır.

Güneşte Domates Nasıl Kurutulur?

Domates kurutmak için en ideal mevsim yaz dönemidir. Özellikler temmuz ayı sonu, eylül ayı başı oldukça idealdir. İlk olarak çürüksüz ve eziksiz olarak seçilen sağlıklı domatesler iyice yıkanır.

Boyutlarına göre gruplandırılan kurutmalık domatesler uygun boyutlarda dilimlenir. Dilimlenen domateslerin suyu biraz buharlaştıktan sonra üzerlerine bir miktar tuz serpilir ve iyi güneş gören bir yere, su çekme özelliğine sahip pamuklu ve temiz bir beze güneş altında serilir.

Burada önemli olan nokta ise bezin büyüklüğü ve domates dilimlerinin ideal uzaklıkta serilmesidir. Hatta tercihe göre domates kuruturken bez yerine ızgara telleri de kullanılabilmektedir. Ancak ızgara teller domateslerin suyunu çekmeyeceğinden ötürü bez ile domates kurutmak daha kısa sürede gerçekleşecektir.

Daha hızlı bir domates kurutma yöntemi içinse kurutma bezi ikinci gün değiştirilerek kuru bir bez serilmelidir. Bu yöntemle domatesler 4-5 gün içerisinde istenilen kıvama gelerek kurumuş olacaktır.

Fırın Kullanarak Domates Kurutma Yöntemi

Bu yöntemde de sağlıklı domatesler seçilerek temiz su ile yıkandıktan sonra uygun boyutlarda dilimlenerek tuzlanır. Fırının ayarı 70-80 derece olarak ayarlanıp, fırın ısıtılır. Sonrasında ise fırın tepsisine uygun aralıklar ile domates dilimleri dizilir. 2-3 saatte bir kontrol edilmek üzere domates dilimleri fırına sürülür ve bu işlem 9 ile 12 saat boyunca devam eder.

Bu yöntemde dikkat edilmesi gereken nokta ise fırının her yerinde eşit olarak ısınmayı sağlamaktır. Eğer fırınınız eşit şekilde ısı dağıtımı yapamıyorsa domateslerinizi kontrol ederek, yerlerini değiştirmelisiniz. 8. saatten sonra ise gerekirse kuruyan domatesler seçilerek fırından çıkarılmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ