Domates Nasıl Rendelenir?
Yaz aylarında kokusu ile mest eden domates, her yemeğe katılması ile oldukça çok tüketilmektedir. Çorbalara, yemeklere, salatalara kullanılmasının yanı sıra salçası yapılarak da kullanılan domates antioksidan özellikleri ile sağlığa oldukça faydalıdır.
Anavatanı Güney Amerika ülkelerinden Peru olan domatesin bileşiminin büyük kısmı sudan oluşmaktadır.
Yüksek lifli yapısı ile kan şekerini dengeler, tokluk sağlar, sindirim sistemini koruyarak kan kolesterolünün düşmesine yardımcı olur. Kilo kontrolüne yardımcı olmakla beraber bol miktarda C vitamini içeren domates, bazı kanser tiplerini, kalp damar hastalıklarını ve Alzheimer oluşumunu da engeller.
Her gün düzenli olarak tüketilen domates suyu ise kanda bulunun kötü huylu kolesterolü de düşürür.
Mutfakların vazgeçilmezi olan domates pek çok yemeğe rendelenerek eklenmektedir. Ancak rendeleme işleminde dikkat edilmezse birey parmaklarına ve tırnaklarına zarar verebilmektedir.
Domates Nasıl Rendelenir?
Domates Rendesi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Rendeleme işleminde en etkin olan durum dikkat mekanizmasıdır. En küçük bir dikkatsizlik sonucu keskin özelliğinden dolayı yaralanmalar görülebilmektedir. Rendeleme işleminden önce domatesin doğru kesilmesi gerekmektedir. Domatesler rendelemeden önce enine doğru kesilmelidir, bu sayede daha kolay rendelenecektir. Enine kesilen domateslerde sap yani domatesin sert kısmı elde kalacak ve yaralanma ihtimali daha aza inecektir. Dikine kesilen domateslerde ise her iki tarafında da sert kısım kalacağından parmaklarınızı da rendeleme ihtimaliniz daha da artacaktır.
Rendeleme işlemi esnasında çok hızlı olmaktan kaçınılmalı ve domates avuç içi yerine parmak uçları ile tutularak yavaş ve nazik bir biçimde rendelenmelidir.
Domates Rendesi Yapıldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Rendesi yapılan domatesler ince bir süzgeç ile iyice süzülmelidir. Süzme sürecini iyi ayarlamadığınız takdirde ise rendelenen domatesin kıvamı yoğunlaşacak ve salça kıvamına yakın bir hal alacaktır. Süzme sürecini kısa tuttuğunuzda ise domatesleriniz çok sulu kalacak ve sonrasında sıkıntı yaratacaktır. Doğru zamanlama ile yapılan süzme işleminden sonra kilitli buzdolabı poşetlerine konan domates rendenizi buzluk kısmına atınız.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise doğru porsiyonlama yapmaktır. Buzlukta muhafaza edilen domates rendesini 10 ay süresince muhafaza ederek ihtiyacınız olan dönemlerde istediğiniz şekilde tüketebilirsiniz. Süzme işleminden sonra elinizde kalan domates suyunu ise çeşitli çorba ve yemeklerde kullanabilirsiniz.
Anlatılan bu muhafaza yöntemi ile evde doğal, pratik ve ekonomik olarak üretebileceğiniz domates rendelerinizi bir kış dönemi boyunca rahatlıkla tüketebilirsiniz. Bunun yanında marketlerde satılan domates ürünlerinin katkı içeriklerinden uzak kalarak aileniz için daha sağlıklı yemekler yapmanın tadını çıkarabilirsiniz.