Ekşimiş Bal Yenir mi?

Ekşimiş Bal Yenir mi?

Bal, arılar sayesinde elde edilen doğal şeker içeren bir gıdadır. Kahvaltı sofralarında kaymak ve yağla tüketimi sıkça tercih edilir. Bunun yanında tatlıların yapımında ya da tatlıların görsel olarak daha güzel olmasını sağlamak amacı ile süslemek için kullanılabilir.

Balın Ekşimesinin Nedenleri Nelerdir?

  • Arıcılar tarafından balın erken hasat etmesinden dolayı bal ekşiyebilir. Normalde arılar topladıkları nektarları peteklere yerleştirip saatlerce içerisinde suyun uçması ve balın petekte birikmesi için kanat çırparlar. Peteğin yarısından fazlası dolmaya başladığında arıcılar petekleri toplarlar ve erkenden hasılat yapabilmek için petekleri erkenden satışa koyuyorlar. Fakat petekte biriken bal bir süre beklemelidir. Dinlenip olgunlaşmalıdırki baldaki nem oranı düşsün ve balın kalitesi artsın.
  • Balın ekşimesinin başka bir sebebi ise uygun koşullarda saklanmamış olmasıdır. Balın saklandığı kap hava almamalıdır ve balın saklandığı bölgede nem oranı yüksek olmamalıdır. Nemli bir ortamda saklanan ya da hava alan kapta bulunan balın içerisinde zararlı bakteriler oluşur. Bu bakteriler balın bozulmasına sebep olur. Hatta bir süre sonra bal sirke kıvamına gelir. Kesinlikle bu hale gelmiş bal tüketilmemelidir. İnsan sağlığına zarar verebilir.
  • Balın saklanacağı kabın içerinde bulunan bir damla su ya da daha sonrasında içerisine damlayan bir damla su balın tamamının ekşimesine sebep olmaktadır. Bal şekerlenir ve üzerinde köpükler oluşur. Balın içerisine su gelmemesine dikkat edilmesi gerekir. Eğer balın içerisine su damlamış ise o bal tüketilmemelidir ve çöpe atılmalıdır.

Balın Ekşidiği Nasıl Anlaşılır?

Ekşimiş balın tadı normal lezzetinden uzak bir tada bürünüp acılaşır. Bazen de balın üzerinde köpükler oluşur. Bu durumlarda balın ekşidiği, şekerlendiği yani bozulduğu anlaşılabilir. Bal bozulduğunda içerisinde bulunan polenler insan sağlığı için faydalı olan yönlerini kaybedip tam tersine insan sağlığı için zararlı bir hale gelir. Bu neden ile bozulmuş ballar kesinlikle tüketilmemelidir.

Balın Faydaları Nelerdir?

  • Bal, tam bir mineral ve vitamin kaynağıdır. İçerisinde bol miktarda C vitamini bulundurmaktadır. Bundan dolayı bal insan sağlığında bağışıklığın güçlenmesi ve daha dirençli bir bünyeye sahip olunmasında önemli bir rol oynar.
  • Bal tüketimi kanda bulunan alyuvar sayısının artmasına yardımcı olur. Vücuttaki demir eksikliğinin giderilmesini sağlar.
  • Yapay olarak tüketilen şekerden kurtulmak için yerine kullanılabilecek güzel bir alternatiftir.
  • Bal cilde de iyi gelmektedir. Ciltte oluşan bazı deri hastalıklarından sonra ciltte çıkan yara gibi izlerin üzerine sürüldüğünde geçirici bir etkisi olabilir.
  • Kuru cilde sahip olan kişilerin uyguladıkları maske içerisine bal katması, cildin doğal yoldan neme doymasına yardımcı olacaktır. Ciltteki kuruluğun giderilmesini sağlayacaktır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ