Fritöz Nasıl Kullanılır?

Fritöz Nasıl Kullanılır?

Kızartmalar 7’den 70’e herkesin çok sevdiği bir yemek pişirme türüdür. Oldukça lezzetli olan kızartmalar sağlık açısından çok fazla tercih edilmese de kızartma için uygun olan sağlıklı yağlar ile birlikte tüketilebilmektedir. Her yaştan her kesimden insanın severek tükettiği kızartma yemekleri ise genelde yaşlara göre farklılıklar göstermektedir. Yaş ilerledikçe karnabahar, kabak, patlıcan, biber gibi sebze kızartmaları daha çok sevilmektedir. Ancak çocuklar başta olmak üzere herkes tarafından en çok sevilen ve en çok tüketilen kızartma ise patates kızartmasıdır.

Ancak bunların yanı sıra pane ve kaplamalı kızartmalar, çeşitli börek kızartmaları, deniz mahsülleri kızartmaları, mantı kızartma, kırmızı et kızartmaları ve beyaz et kızartmaları da yapılmaktadır. Tüm bu kızartmalar için kullanabileceğiniz mutfak aletine fritöz denmektedir ve kullanımı da oldukça kolaydır. Fritözü kullanmak için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunmaktadır.

Fritöz Nasıl Kullanılır?

1-)Yağ Miktarının Ayarlanması

Fritözü kullanmadan önce en düşük maliyet ile en yüksek verimi alabilmek için bazı noktalara dikkat etmek gerekmektedir. Bunun için öncelikli olarak fritöze eklenecek olan yağ miktarının iyi ayarlanması gerekir. Yağ miktarını belirleyen unsur kızartacağınız besinlerin miktarıdır. Eğer çok miktarda kızartma yapacaksanız, fritözün içinde bulunan maksimum noktasına kadar yağ doldurabilirsiniz. Ancak küçük porsiyonlar için min. seviyesinde yağ doldurmak yeterli olacaktır. Fazla miktarda yağ koymak hem yağ israfına hem de enerji israfına neden olacaktır. Bu nedenle yağ miktarını doğru ayarlamak gerekir.

2-)Fritözün Hazırlanması

Farklı markalar farklı modellerde fritözler çıkarmaktadır. Bu nedenle her fritöz farklı düğmeler içermektedir. Ancak mantıkları aynı olduğu için fritözünüzün kullanma kılavuzunu okuyarak açma kapama düğmesini ve sıcaklık ayar düğmelerini iyi bir şekilde öğrenmeniz gerekmektedir. Düğmeleri öğrendikten ve haznesinin içine uygun miktarda yağ koyduktan sonra fritözün fişini takın. Ardından açma düğmesine basarak çalıştırmaya başlayın ve sıcaklık ayarını yapın. Sonrasında ise yağın ısınıp uygun sıcaklığa gelmesini bekleyin. Böylece fritözü hazırlamış olacaksınız.

3-)Kızartma İşlemi

Kızartma işlemine başlamak için yağ ısındıktan sonra kızartacağınız besinleri fritözün sepetine yerleştirin. Daha sonra dikkatli bir şekilde sepeti haznenin içine doğru yavaş yavaş bırakın. Birden bırakarak yağın sıçramasına neden olabilecek hareketlerden kaçının. Sepeti hazneye yerleştirdikten sonra besinlerin uygun kıvamda kızarması için yeterince bekleyin. Besinler istediğiniz kıvama geldiğinde sepeti çıkararak fazla yağını akıtın ve kağıt havlu serili bir tabağa besinleri çıkarın.

NOT: Fritöze ekleyeceğiniz ürünlerin kuru olmasına çok dikkat edin. Eğer öncesinde suda bekletme gibi işlemler uyguladıysanız, mutlaka tamamen kuruduğundan emin olduktan sonra sepete ekleyin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ