Enginar Neden Kararır?
Papatyagiller ailesine ait olan enginar Güney Avrupa ve Akdeniz çevresinde yetişen çok yıllık otsu bir bitki türüdür. Mavi mor renk çiçeklere sahip olan enginar bitkisi 50 ila 150 cm boyları arasında bir uzunluğa sahiptir. Mart ayının ortalarında gelişimini tamamlamaya başlayan enginarın hasat dönemi temmuz ayına kadar sürmektedir.
Enginar içinde birçok vitamin ve mineral bulundurmasından dolayı insan sağlığı için oldukça faydalı bir besindir. Vitamin olarak A vitamini, C vitamini ve B6 vitamini içeren enginar mineral olarak da sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demir içermektedir.
Bu nedenden dolayı da bahar aylarının sonları yaz aylarının başlarında mutlaka taze olarak tüketilmesi gerekir. Mayıs, haziran ayları enginarın en lezzetli olduğu dönemdir. Bu nedenle özellikle mayıs haziran aylarında sıklıkla tüketilmesi gerekir. Enginar oldukça lezzetli olması ve bundan dolayı da sevilerek tüketilen bir sebze olmasına rağmen mutfaklarda yer alan zorlu besinler arasındadır.
Enginarı zorlu besinler arasına sokan özelliği ise çok kısa süre içerisinde kararmaya başlamasıdır. Enginarın kararmasını engellemek için uygulanabilecek çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Ancak enginarın kararma nedenlerini ortadan kaldırmak mümkün değildir. Çünkü enginarın kararması tamamen içerdiği besin değerleri ve kimyasal yapısı ile ilgilidir.
Enginarın Kararmasının Nedenleri Nelerdir?
1-)Kabukların Soyulması
Enginarın kabuklarının soyulmaya başlanması ile birlikte enginarın kararma süreci başlamış olur. Bu nedenle kabuklu olarak alınmış olan enginar eve gelindiği zaman hızlı bir şekilde soyulmalıdır. Aksi takdirde özenerek hazırladığınız yemeğinizi kararmış enginar ile yapmak zorunda kalarak istediğiniz görüntüyü elde edemezsiniz.
Hızlı bir şekilde soyulan enginarlar enginarın kararmaması için uygulanabilecek olan yöntemler ile muhafaza edilmelidir. Enginarın kabuklarının soyulmaya başlaması ile birlikte kararma sürecinin de başlamasının nedeni kesme işlemi ile birlikte kesilme bölgesinde bulunan hücrelerin bölünerek açılmaya başlamış olmasıdır.
2-)Hava ile Tamas
Hava ile temas enginarın kararmasındaki en önemli etkendir. Baş ve sap kısmı ile birlikte ayıklanmamış olarak satın alınmış ya da toplanmış olan enginar hava almadığı için kendi kabuklarının içinde bir süre muhafaza edilebilir. Ancak ayıklanmamış olan enginarın kabukları soyulmaya yani kesilmeye başlaması ile birlikte enginarın etli kısmı hava ile temas etmeye başlar. Bu durumda enginarın kararmasına neden olur.
Üstelik enginarın kararması çok kısa bir süre içinde gerçekleşir. Bu nedenle olabildiğince kısa süre içerisinde enginarın kabuklarının soyulması gerekir. Enginarın kesilen bölümlerinde bulunan hücreler bıçak darbesi ile birlikte bölünerek ayrılır ve hava ile temas etmeye başlar. Böylece enginarın yapısı gereği hava ile temasında bazı kimyasal tepkimeler gerçekleşmeye başlar. Bu kimyasal tepkimelerin sonucuda kararma olarak gözle görülür bir sonuç doğurur.
Enginar Neden KararД±r? | Haber Sizseniz fildena 150
Enginar Neden KararД±r? | Haber Sizseniz how to take vidalista 40
effets secondaires spedra
Viagra no doctor prescription