Erik Nasıl Kurutulur?

Erik Nasıl Kurutulur?

Baharın gelmesi ile birlikte oluşumu başlayan erik oldukça lezzetli bir meyve çeşididir. Baharın ilk aylarını müjdeleyen erik ağaçlarının çiçek açması bahar aylarının gelmesi ile birlikte erik meyvelerinin olgunlaşma süreci tamamlanır. Erik birçok çeşidi bulunan en lezzetli meyvelerden birisidir. Bunun yanı sıra erik kurutularak kuru meyve olarak da tüketilmeye uygun besinlerden birisidir.

Erik çeşitlilik açısından zengin meyvelerden birisi olsa da eriğin her çeşidi kurutma işlemini uygulamak için uygun değildir. Erik kurutmak için genellikle iri ve etli erikler seçilmelidir. Bunun için de en uygun erik çeşidi mürdüm eriğidir. Erik kurutmak için uygulanabilecek çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bunlar güneşte kurutma yöntemi ve fırında kurutma yöntemi olarak 2’e ayrılır.

Evde Erik Nasıl Kurutulur?

1-)Güneşte Kurutma Yöntemi

Güneşte erik kurutma yöntemi en doğal ve en sağlıklı yöntemdir. Uygun hava şartlarının olması ve gerekli zamanın bulunması durumunda tercih edilmesi gereken en ideal yöntem güneşte kurutma yöntemidir. Güneşte erik kurutmak, eriğin çok daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Ancak güneşte erik kurtuma yöntemi diğer yöntemlere oranla biraz zaman isteyen bir yöntemdir. Bu yöntemi uygulamak için önce iri ve etli erikleri güzelce yıkayın. Ardından erikleri ortadan ikiye keserek çekirdeklerini ayırın.

Bol güneş alan ve yıkamış olduğunuz eriklerin sığabileceği büyüklükte bir alana yeterli büyüklükte pamuklu bir bez serin. Daha sonra çekirdeklerini ayıklamış olduğunuz erikleri iç kısımları üste gelecek şekilde birbirlerine değmemesine dikkat ederek dizin. Bu şekilde 3-4 gün kadar beklediğinizde eriklerin kuruduğunu göreceksiniz. Geceleri çiğ yağması ihtimaline karşı erikleri içeri alabilirsiniz ya da üzerlerini de örterek çiğden etkilenmelerini önleyebilirsiniz.

2-)Fırında Kurutma Yöntemi

Fırında erik kurutma yöntemi en çok tercih edilen ikinci yöntemdir. Genellikle büyük şehirlerde kullanılan fırında kurutma yöntemi şehrin kirli havası yüzünden sıklıkla tercih edilmektedir. Fırında erik kurtuma yöntemini kullanmak istiyorsanız, öncelikle erikleri iyice yıkayın. Yıkanan erikleri ikiye ayırarak içlerinde bulunan çekirdekleri çıkarın. Bu işlemin ardından fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve ayıklamış olduğunuz erikleri tepsiye aralıklı olarak dizin. Bu işlemi uygularken eriklerin iç kısımlarının yukarıya doğru bakmasına özen gösterin. Tepsiyi hazırladıktan sonra fırını 200 dereceye ayarlayarak çalıştırın.

Ardından da tepsiyi fırına yerleştirerek 3-4 saat boyunca eriklerin kuruması için bekleyin. Yeterli süre geçtikten sonra fırını kapatın ve kapağını açmayın. Erikler gece boyu sıcak fırının içinde kalmaya devam etsin. Ertesi gün ise erikleri çıkararak uygun şekilde paketleyin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ