Erkekte Göğüste Şişlik

Erkekte Göğüste Şişlik

Ergenlik dönemine dek ne kadınlarda ne de erkeklerde göğüste şişlik söz konusu değildir. Ergenlik döneminde vücuda salınan östrojen hormonunun artmasına bağlı olarak, kadınlarda göğüste şişlik durumu baş gösterir. Bu evrede kadının göğsünde büyüme, şişme gibi durumlar yaşanır. Östrojen hormonuna bağlı olarak gelişen bu fizyolojik değişimler gayet normaldir.

Yetişkinliğe ilk adım evresi olarak bilinen ergenlik sürecinde erkeklerde östrojen hormonu salınımı oldukça az olduğundan, göğüslerde büyüme veya şişlik gerçekleşmez. Ancak nadiren de olsa kimi zaman erkeklerde de göğüslerde büyüme, şişlik oluşabilmektedir. Erkeklerde baş gösterebilen göğüs şişliği, tıp literatüründe “jinekomasti” şeklinde ifade edilmektedir.

Erkeklerde Meme Büyümesi Neden Olur?

Ergenlik evresinde jinekomastiye rastlanabildiğinden bahsetmiştik. Göğüs şişmesi, büyümesi genel olarak hormonal sorunlarla ilgilidir. Erkeklerde normal şartlarda östrojen hormonu salınımı neredeyse yok denecek kadar azken, kimi zaman fazla miktarda hormon salgılanabilir. Salınan östrojen hormonu değerine bağlı olarak göğüste şişlik sorunu baş gösterebilmektedir. Vücuttaki testosteron(erkek cinsiyet hormonu) ve östrojen hormonu dengesini olumsuz etkileyebilen bir çok rahatsızlık söz konusu olabilir. Bu yüzden erkeklerde meme büyümesi kesinlikle ihmal edilmemesi gereken ve araştırılması gereken bir durumdur. Konuyla ilgili daha doğru bilgi ve tedavi yöntemi için kesinlikle uzmana başvurulması tavsiye edilir.

  • böbrek yetmezliği
  • karaciğer rahatsızlıkları
  • tiroid bezi hastalıkları
  • kullanılan ilaçların yan etkisi(sporcuların kullandığı steroid ilaçlar vs..)
  • testiste tümör

Erkeklerde meme büyümesi söz konusu olduğunda hemen endişe ve paniğe kapılınır. Bunun nedeni; şişliğin kanser hastalıkları ile ilgili olabileceği ihtimalidir. Fakat her meme büyümesi kansere işaret etmez. Çoğunlukla jinekomastiden kaynaklanır. Şişliğin altında yatan nedenin doğru analizi, tespiti ve tedavisi için kesinlikle uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ