Ev Yapımı Şarap Nasıl Saklanır?

Ev Yapımı Şarap Nasıl Saklanır?

Şarap; üzüm, elma, kiraz, vişne gibi çok çeşitli meyvelerin fermente edilmesi ile üretilen alkollü bir içecektir ve gerek marketlerden hazır alınarak gerekse evde yapılarak tüketilebilir. Şaraplar türlerine göre farklı tatlarda, dokularda ve keskinliklerde olabilir.

Diğer alkollü içeceklere göre farklı aroma ve düşük alkol oranı sunması seçeneği ile tercih edilebilecek bir içecektir. Ev yapımı şaraplar ise fabrika üretimi şaraplara göre daha da düşük alkol oranına sahip olabilmektedir ve bu da özel davetlerde ve benzeri ortamlarda uzun uzun şarabınızı içerek oturup sohbet etmeniz için daha elverişli olmaktadır.

Şaraplar ayrıca yıllandırma konusunda da farklılaşabilirler. Kimi şaraplar yıllandırmak amacıyla saklamaya elverişli olmamaktadır. Bu nedenle yıllandırma amacıyla saklayacağınız şarabı iyi seçmeniz veya yaparken buna dikkat etmeniz gerekir. Aksi halde yıllandırmak isterken uzun süre sakladığınız şarabın bozulması gibi kötü bir sürprizle karşılaşabilirsiniz.

Yıllandırmak için de şarabın cinsinin yanında diğer ses, ısı, ışık gibi özel koşulları da sağladığınızdan emin olduktan sonra şarabınızı yıllanmaya bırakabilirsiniz.

Şarabın Saklanması

Yıllanma konusunu bir kenara bırakacak olursak şarabınızı gündelik tüketim için almışsanız dahi saklanmasına dikkat etmeniz gerekir. Ev yapımı şarap ile fabrikasyon şarabın saklanmasında fazla bir fark bulunmamaktadır. Şarabı her şekilde serin, karanlık ve uygun nem oranına sahip bir ortamda saklamanız gerekmektedir. Şarabın canlı bir içecek olduğu söylenir. Bu durumda birçok unsurdan olumlu veya olumsuz etkilenmesi kaçınılmazdır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Eğer ev yapımı şarabınızın şişesi mantar tıpa ile kapatılmamışsa buna uygun bir şişe ayarlamanız iyi olacaktır. Ya da kesinlikle hava almayacak şekilde şişenin kapağının kapalı olması gerekir.
  • Şarabın saklanmasında hava almaması önemli dedik. Bunu sağlamak için mantar tıpası bulunan şarap şişenizi yatık vaziyette saklamanız önemlidir. Bu sayede mantar sürekli nemli kalacak ve kuruyup küçülmeyecek ve şişe de hava almamış olacaktır. Aksi halde şişenin tıpası kurur ve şarap hava alırsa bu oksitlenmeye ve şarabın bozulmasına yol açar.
  • Şarabın ışık, ısı, ses titreşimleri gibi birçok unsurdan etkilendiği bilinmektedir. Bunu önlemek için uygun bir mahzeniniz yoksa şarap saklamak için özel olarak üretilen dolaplardan alabilirsiniz. Ya da serin, sessiz bir dolap köşesinde saklayabilirsiniz. Gardıroplarınızın karanlık arka köşeleri de bu iş için uygun olacaktır. Genellikle 12 ila 15 derece arası bir ortam ısısı idealdir.
  • Şarabı yıllandırmak istiyorsanız devreye nem oranı da girecektir. Şarabı saklayacağınız ortamın nem oranı %70 ila 80 olmalıdır ki şarap bozulmadan yıllanabilsin.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ