Poğaçanın İçine Ne Konur?

Poğaçanın İçine Ne Konur?

Poğaça yaparken içine konulacak olan malzemenin aslında önemi oldukça büyüktür. Ayrıca bu malzemenin miktarı da. Çünkü poğaçanın aslında tadını belirleyen önemli etkenlerden biridir ne ile yapıldığı. Bu yüzden bu konuda biz size birkaç fikir vermek istedik.

Poğaçanın İçine Ne Konur?

Poğaça yapımı aslında standarttır. Yani asıl kullanılan malzemeler, un, yumurta, süt, yağ, maya gibi malzemeler hiç değişmez. Ama asıl lezzeti katan iç malzemedir ve bu malzeme de değişkenlik gösterebilir. Peynir, patates, sosis, zeytin gibi daha birçok malzeme ile hazırladığınız poğaçanın tadını değiştirebilirsiniz. Burada asıl önemli olan ve dikkat edilmesi gereken nokta kullandığınız her malzemenin taze olması gerektiğidir. Yani iç olarak kullandığınız malzemenin taze olması gerektiği kadar kullandığınız un, yağ, yumurta gibi malzemelerin de taze olması gerekmektedir.

Yine poğaça yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da, kullanılacak olan ana malzemelerin oda sıcaklığında olması gerektiğidir. Eğer buzdolabından çıkardığınız gibi malzemeleri kullanırsanız, o zaman poğaçanızın hamuru da hem istediğiniz gibi kabarmayacaktır ve buna bağlı olarak poğaçalarınız sönük olacaktır, hem de olması gereken lezzette olmayacaktır.

Poğaçalar Nasıl Saklanmalıdır?

Poğaçalarınızı saklarken öncelikle buzdolabında muhafaza etmemeniz gerektiğini söylememiz sanırım doğru olacaktır. Buzdolabında saklanmış olan poğaçalar ısıtılarak tekrar tüketildiğinde lezzetinde değişiklikler meydana gelebilmektedir. Yani buzdolabı aslında tam manasıyla poğaçanın bayatlamasını engellememektedir.

Poğaça saklarken her zaman oda sıcaklığında kalmasına özen göstermelisiniz. Bulunduğu ortamın nemli ve rutubetli olmaması da yine poğaçalarınızın hızlı bir şekilde bayatlamaması ya da tadının değişmemesi için dikkat etmeniz gereken bir diğer ayrıntıdır. Poğaçalarınızı her zaman hava almayacak şekilde muhafaza etmelisiniz. Bunu sağlamak için ise kapaklı saklama kapları kullanabileceğiniz gibi streç film kullanarak da hava almasını tamamen engellemiş olursunuz.

Poğaçaların Bayatladığı Nasıl Anlaşılır?

Poğaçalarınızın bayatladığını dokunarak ve tadına bakarak anlayabilirsiniz. Poğaçalar beklemeye bağlı olarak ilk yumuşaklıkları gidebilir ve daha sert bir yumuşaklığa ulaşabilir. Böyle durumlarda ısıtarak tüketmeyi tercih etmelisiniz. Bunun yanı sıra eğer poğaça taş gibi sert bir haldeyse direkt olarak bayatladığını düşünebilirsiniz.

Poğaçanın tadına bakarak da bozulup bozulmadığını anlayabilirsiniz. Eğer tadında normalde olmayan bir tat keşfettiyseniz, ekşime ya da direkt bayat bir tadı varsa da yine bu şekilde tüketmemenizi öneririz.

Poğaça Yapımı Püf Noktaları

Yukarıda da söylediğimiz gibi, poğaçalarınızı yapmaya başlamadan evvel, kullanacağınız malzemelerin bir süre oda sıcaklığında bulunmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.

  • Malzemelerin içinde bulunan süt ve su gibi sıvıların da muhakkak ılık olmasına özen göstermelisiniz. Bu malzemeler buzdolabından çıkarıldığı gibi kullanılırsa, hamurun olması gereken kıvama erişmesi de zor olacaktır.
  • Yaptığınız hamura şekil vermeden önce, ele yapışmadığından emin olmalısınız. Yani ev hanımlarının sıklıkla söylediği gibi, hamurunuz kulak memesi dediğimiz kıvamda olmalıdır.
  • Hamuru mayalarken üzerine nemli bez kapatabilirsiniz. Böylece dışarıdan gelebilecek tozdan kirden de hamuru tamamen korumuş olursunuz.
  • Hamura şekil vermeden evvel bir kez daha yoğurmanızı öneririz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ