Güveçte Yoğurt Sağlıklı mı?

Güveçte Yoğurt Sağlıklı mı?

Kimilerimiz markette satılan pastörize yoğurtlara güvenmeyerek yoğurtlarını kendi evlerinde yapmaktadır. Bunun yanı sıra evlerde yapılan yoğurtların kıvamını da tutturmak oldukça önemlidir. Evde yapılan yoğurtlar alınan süte göre hem daha sağlıklı hem de tadı daha güzel olmaktadır.

Son zamanlarda hem daha otantik olduğu için hem de tadı güzelleştirdiği için güveçte yoğurt yapımı da yaygınlaşmıştır.

Güveçte Yoğurt İçin Malzemeler

  • 1 Litre süt,
  • 1 yemek kaşığı mayalık yoğurt.

Güveçte Yoğurt Nasıl Yapılır?

  • Aldığımız çiğ sütü öncelikle birkaç kez süzgeçte süzüyoruz. Daha sonra süzdüğümüz sütü bir tencereye alarak kaynatıyoruz.
  • Sütü kaynattıktan sonra mayalamak için biraz ılımasını bekliyoruz.
  • Sütümüz ılıdıktan sonra güveç kabımıza alarak sütümüze mayalık ayırdığımız yoğurdu çalıyoruz.
  • Yoğurdu mayalamak için sütü 1-2 kez karıştırmak yeterli olacaktır
  • Sütü karıştırdıktan sonra bir sofra bezi veya mutfak bezleriyle sararak dinlenmesini beklemeniz faydalı olacaktır.
  • Aradan 5-6 saat geçtikten sonra güveç kapta hazırladığınız yoğurdunuzu dolaba alarak saklayabilirsiniz.

Güveçte Yoğurt Sağlıklı mı?

Güveçler belki de ilk insanlardan günümüze kadar ulaşan yemek pişirme kaplarıdır. Özel bir kil ve toprakla yapılan bu kapların içinde birbirinden farklı yemekler yapılmaktadır. Son zamanlarda et ve sebze yemeklerinin yanında kek, yoğurt ve ekmek yapmak için de güveçler kullanılmaktadır.

Güveç kaplar kullanılırken insanların aklına sağlıklı olup olmadığı konusu gelebilmektedir. Güveç kaplar genelde sırlı ve sırsız olarak iki şekilde satılmaktadır. İki güveç de sağlık açısından bir zarar oluşturmamaktadır. Güveç kaplarda ne yapılırsa yapılsın kullanımdan sonra yapılan temizliğin önemi büyüktür. Güveç kaplar yeterince temizlenmezse, zamanla küflenmeye neden olabilir. Bu kaplar topraktan yapıldığı için küflenme oluşan kaplar artık kullanılmayacak duruma gelmektedirler.

Özellikle süt gibi içerisinden fazlasıyla bakteri taşıyan gıdalarla güveçte yoğurt yapılabilmektedir. Güveç çatlak olmadığı sürece yoğurt hem daha sağlıklı hem de tadı daha lezzetli olmaktadır. Güveçte yapılan yoğurt kullanıldıktan sonra güvecin güzel bir şekilde yıkanması küflenmemesini sağlayacak ve sağlık açısından faydalı olacaktır.

Sırlı Güveç ve Sırsız Güveç Arasındaki Fark Nedir?

Sırlı güveç; güvecin içinin parlak, pürüzsüz bir yüzeye sahip olmasıdır. Güveç kurşunlu ve kurşunsuz sırdan üretilebilir. Eğer kurşunsuz sırdan üretiliyorsa, sağlık açısından hiçbir zararı olmayacaktır. Sırsız güveçlerin içi ise mat olmaktadır. Her yemekten önce bu kısmın yağlanması gerekmektedir.

Güveç tenceresini alırken aldığınız yerin ve kişinin de güvenilir olması gerekmektedir. Aksi takdirde güveci kullanırken çatlama veya delinme gibi durumlarla karşı karşıya kalma ihtimaliniz olabilmektedir.

UYARI: Her ne şekilde kullanılırsa kullanılsın güvecin uzun süre kullanımı için bakımı çok önemlidir. Eğer güveç delindiyse veya küflenmeye başladıysa, bunu tamir etmek veya temizlemek yerine yeni bir güveç almanız sağlığınız açısından faydalı olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ