Nohut Kaç Dakikada Pişer?

Nohut Kaç Dakikada Pişer?

Türk mutfağında bakliyatlar oldukça önemli bir yere sahiptir. Birçok besin kaynağını vücudumuza alabilmek için mutlaka düzenli olarak bakliyat tüketmemiz gerekir. Bakliyatlar çeşitlilik açısından da oldukça zengin olmasından dolayı rahatlıkla tüketilebilmektedir. Bunun yanı sıra bu çeşitlilik farklı damak zevklerine de hitap ederek bakliyatların birçok kişi tarafından sevilmesine neden olmaktadır.

Genellikle karbonhidrat ağırlıklı besinler olarak bilinen kuru bakliyatlardan bazıları protein açısından da oldukça zengindir. Bu nedenle dengeli bir beslenme sağlayabilmek için bakliyatların düzenli olarak tüketilmesi oldukça önem kazanmaktadır. Türk mutfağında severek tüketilen ve en sık kullanılan bakliyatlardan birisi de nohuttur. Yemek yapımında kullanılmasının yanı sıra meze yapımında da sevilerek kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra ekmek yapmak için kullanılan ekşi maya da nohut bakliyatından elde edilmektedir. Bu nedenle nohut Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Kullanılacağı alana göre de farklı pişirme süreleri bulunmaktadır.

Nohutun Pişme Süreleri

1-)Yemek İçin Kullanılacaksa

Nohut yemeği ülkemizde sevilerek tüketilen özellikle de kış aylarında sıklıkla aranan yemekler arasında yer almaktadır. Bu nedenle de lezzetli yemekler yapabilmek için haşlanma süresi, yapım şekli gibi farklı etkenler devreye girmektedir. Nohut yemeği hazırlarken ya da içinde nohut kullanılacak herhangi bir yemek hazırlarken yemeğin lezzetini etkileyecek en önemli nokta nohutların haşlanma şekli ve süresidir.

Kıvamında haşlanmış olan nohutlar enfes yemeklerin ortaya çıkmasına en büyük etkendir. Bu noktada da kullanılacak olan pişirme aracı devreye girmektedir. Eğer yemeklik nohut haşlamak için tencere kullanıyorsanız öncelikli olarak nohutları iyice yıkayıp üzerini geçecek kadar su ile dolu bir kabın içerisinde 1 gece bekletmeniz gerekir. Bu işlemin ardından nohutların suyunu süzüp tekrar yıkamak daha lezzetli bir sonuç almanızı sağlayacaktır. Nohutlarınızı yeterli büyüklükte bir tencereye alarak üzerini geçecek miktarda yeni su ekleyin ve suyun kaynaması için ocağın altını harlı olarak açın.

Su kaynadıktan sonra kapağını kapatıp ocağın altını kısın ve bir 50 dakika kadar daha haşlamaya devam edin. Bu arada su miktarını kontrol etmeyi unutmayın. Nohutların yüzeyde kalması durumunda nohutlar kuruyacaktır. Düdüklü tencere de haşlamak için ise nohutları yıkayıp 1 saat kadar suda bekletin ve düdüklü tencereye alarak tencereyi su ile doldurun. Ardından 30 dakika orta ateşte haşlayarak hazırlayabilirsiniz.

2-)Meze İçin Kullanılacaksa

Türk mutfağında nohut meze yapımında da kullanılmaktadır. Özellikle humus yapımında kullanılan nohutların çok iyi haşlanması gerekir. Bunun için de yapılması gereken tek şey nohutları olabildiğince fazla haşlamaktır. Yemek için kullanılacak olan nohutlar gibi hazırlanıp haşlanabilir. Bu noktada haşlama sürelerini daha fazla tutmak gerekir. Böylece nohutun ezilerek pürüzsüz bir kıvam elde etmesi sağlanmış olunur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ