Kitaplık Nasıl Düzenlenir?

Kitaplık Nasıl Düzenlenir?

Hemen hemen herkesin evinde kitaplığı bulunmaktadır. Bu kitaplıklar gerek ders kitapları gerek dergiler gerek romanlar gibi okunması gereken birçok kitap ve dergi ile dolu olur. Kitaplıklara yeni kitapların gelmesi ya da zaman içinde kullanılıyor olmasından dolayı kitaplıklar belli aralıklarda dağılırlar ve bu dönemlerde toparlanıp düzenlenmeleri gerekir. Ancak bu dağınıklık nedeni bir arkadaşınıza ödünç verdiğiniz kitabın gelmesi ya da yeni kitaplar almanız durumunda düzenleme yapmak biraz daha zorlu bir iş olarak karşınıza çıkmaktadır.

Ancak kitaplık düzenlemeyi kolaylaştıracak birkaç yöntem vardır. Öncelikli olarak sizin karar verme aşamasını tamamlamanız gerekir. Size bu aşamada fikir vermesi için ise birkaç kitaplık düzenleme modeli bulunmaktadır.

Kitaplık Nasıl Düzenlenir?

1-)Boy Sırası

En çok tercih edilen kitaplık düzenleme tekniklerinden birisi olarak yer almaktadır. Görünüm anlamında da oldukça şık bir görünüm sunan boy sırası yöntemini uygulaması da oldukça basittir. Bunun için göz kararı ile kitapları kabaca gözünüzde bir sıraya koyarak ayırın. Daha sonra en uzun kitaplardan başlayarak sırasıyla en kısa kitaba doğru bir sıralama yapabilirsiniz. Bunun yerine yine boy yönteminden faydalanarak uzun kitapları ortaya koyarak sırasıyla kitapları iki yandan en kısaya doğru götürebilirsiniz.

2-)Renk Grupları

Renk grupları yöntemi oldukça eğlenceli gözüken bir yöntemdir. Ancak kitaplığınızda bulunan kitapların renk ağırlıklarına göre bu durum değişmektedir. Genellikle rengarenk kitaplara sahip olan kitaplıklar için tercih edilen bu yöntem her kitaplık için uygun bir yöntemdir.

Bu yöntemi uygulamak için öncelikli olarak tüm kitapları benzer renkler ile birlikte olacak şekilde gruplara ayırın. Ayırma işleminin ardından kafanızda bir renk geçişi belirleyin ve tüm kitaplarınızı bu renk geçişlerine göre sırlamaya başlayın. Eğer kare gözlerden oluşan bir kitaplığınız varsa, bu yöntem kitaplığınızda çok daha şık durabilir. Kare kitaplığınızın her bir gözüne aynı tonlarda bulunan kitap gruplarını koyarak farklı bir görünüm elde edebilirsiniz.

3-)Alfabetik Sıra

Alfabetik sıra genellikle kütüphane gibi çok fazla kitabın bulunduğu kitaplıklar için daha etkili bir yöntemdir. Aradığınız kitapları çok daha kolay bulabilmeniz için kitap sayısı açısından kalabalık olan kitaplıklar için oldukça ideal bir uygulamadır. Bunun için tüm kitapları alfabetik sıraya uygun bir şekilde dizmeniz gerekmektedir.

4-)Yayınevi Sırası

Kitaplığınızı düzenlerken kullanabileceğiniz bir diğer yöntem de kitaplığınızda bulunan kitapların yayınevleridir. Yayınevlerine göre sıralama yaparken iki farklı noktayı göz önünde tutabilirsiniz. İlk olarak yayınevlerinin isimlerine göre alfabetik bir sıra oluşturabilirsiniz. Yayınevlerinin kitap boylarına göre de sıralama yapabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ