Halı Nasıl Parlatılır?

Halı Nasıl Parlatılır?

Halılar oldukça geniş kullanım alanlarına sahip birer eşyadır. Ancak genellikle evlerde kullanımı tercih edilmektedir. Halı temizliği günlük temizlik yapılırken uygulanan bir işlem değildir. Günlük temizlik sırasında süpürülerek kabaca temizlenmesi sağlanan halıların temizliği aslında tam bir temizlik sağlamaz. Gün boyu üzerine basılan halılar kirleri genellikle dip kısımlarında muhafaza eder. Bu nedenle de halı temizliği çok daha derin ve detaylı yapılması gereken bir işlemdir.

Fakat halıların tam olarak temizlenmesi için süpürülüp silinmesi yeterli olmaz. Bu yüzden de deterjan ve bol su ile iyice yıkanması gerekir. Ancak bu noktalara dikkat edilerek tam bir halı temizliğinin sağlanması da halıların parlaklığını koruması konusunda yeterli değildir. Halı temizliğinin iyi yapılmış olması halıların parlaklığını sağlayamayacağı için halılar temizlendikten sonra parlaması için de farklı işlemlerin uygulanması gerekir. Evlerde kolaylıkla uygulanabilecek olan halı parlatma yöntemleri bulunmaktadır. Bunun için elma sirkesi, mısır unu, amonyak ve boraks kullanmak gerekir.

Halı Parlatma Yöntemleri Nelerdir?

1-)Elma Sirkesi Kullanarak

Elma sirkesi yapısı itibari ile halıların parlamasını sağlamak için uygulanabilecek en etkili yöntemlerden birisidir. Etkili olduğu kadar uygulaması da kolay olan bu yöntem en çok tercih edilen halı parlatma yöntemidir. Elma sirkesi kullanarak halı parlatmak için bir kova içine 4 litre koyun. Ardından suyun içerisine 1 fincan elma sirkesi ilave ederek bir karışım hazırlayın. Bu karışımı hazırladıktan sonra da bir çalı süpürgesini karışımın içine batırıp çıkarın.

Bu şekilde ıslatmış olduğunuz çalı süpürgesi ile halıyı süpürmeye başlayın. Halının üzerindeki tozları temizlermiş gibi detaylı bir süpürme işlemi yapmanız gerekmemektedir. Süpürme işleminin amacı hazırlamış olduğunuz karışımın halının tüm yüzeyine değmesiniz sağlamaktır. Bu yüzden halınızın yüzeyini bu karışım ile nemlendirmiş olmanız yeterli olacaktır.

Süpürge de karışımın tüm halı yüzeyine değmesini sağlayacaktır. Bu şekilde tüm halıyı süpürdükten sonra halınızın kuruması için bir süre bekleyin. Bu işlemi uygularken halıyı fazla ıslatmamaya özen gösterin. Halının fazla ıslanması kurumasını zorlaştıracağı gibi iyi kurumaması durumunda çeşitli bakterilerin oluşmasına da neden olacaktır.

2-)Boraks, Mısır Unu ve Amonyak Kullanarak

Boraks kullanarak da halıları parlatmak oldukça etkili bir diğer yöntemdir. Halıları parlatmak için boraks kullanımı da kolay bir yöntemdir. Bunun için öncelikle 1 su bardağına boraks ile 2 su bardağı mısır unu oranında bir karışım hazırlayın. Daha sonra hazırlamış olduğunuz bu karışımı eşit şekilde halının tüm yüzeyine serpin. 3-4 saat kadar beklemek en etkili sonucu almanızı sağlayacaktır ancak o kadar zamanınız yoksa 1-2 saat kadar beklemenizde yeterli olacaktır.

Yeterli süre geçtikten sonra halınızı süpürerek serpmiş olduğunuz karışımdan arındırın. Ardından da bir kova içerisine 4-6 litre kadar ılık su koyun ve üzerine 2 yemek kaşığı kadar amonyak ilave edin. Süpürme işleminin ardından da hazırlamış olduğunuz bu karışım ile halınızı fazla ıslatmamaya özen göstererek silin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ