Karakovan Balı Nasıl Anlaşılır?

Karakovan Balı Nasıl Anlaşılır?

Karakovan balının gerçek olup olmadığını anlayabilmemizi sağlayan birçok detayı vardır. Bu bal her şeyden önce oldukça emek sarf edilerek satışa sunulmaktadır. Bu yüzden oldukça kaliteli ve sağlıklı bir baldır.

Karakovan Balı Nasıl Anlaşılır?

Günümüzde piyasada bir çok gıdada yapıldığı gibi, balda da sahtecilik çok sık karşımıza çıkan bir durumdur. Gerçek ve kaliteli bal insan vücuduna oldukça faydalıyken, sahte bal ise vücuda herhangi bir fayda sağlamadığı gibi, sağlığı tehdit edebilmektedir de. Bu yüzden bal alacağınız zaman ucuz ya da güven vermeyen bir yer tercih etmek yerine her zaman bilinen markalardan almanızı öneririz.

Karakovan balını sahtesiyle ayıran en temel özelliği hiç kuşkusuz rengidir. Piyasada satılan birçok balın rengi açık sarıdır. Halbuki gerçek balın rengi daha koyu bir sarıdır. Yine bir diğer dikkat etmeniz gereken ise balın kıvamıdır. Gerçek bal akışkandır ve kesik kesik akmaz. Fakat sahte balda bir yerden sonra akışkanlık daha durağan bir hale gelir. Bunların dışında anlayabileceğiniz diğer farklar ise;

  • Karakovan balı eylül ayı sonlarında ya da ekim ayı başlarında yapılan bir baldır. Üretim tarihine göre gerçek olup olmadığını da buradan anlayabilirsiniz.
  • Satın aldığınız balın gerçek olup olmadığı konusunda şüpheleriniz varsa, balınızı buzdolabında saklamanızı öneririz. Keza gerçek ballar buzdolabında muhafaza edildiğinde kolaylıkla şekerlenir. Eğer şekerlenmiyor ise buradan da balın sahte olduğunu düşünebilirsiniz.

Şekerlenen Bal Nasıl Eski Haline Getirilir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, gerçek bal ile sahte bal arasındaki farklardan biri de soğuğa maruz kaldığında çabucak şekerlenmesidir. Şekerlenme sorunu hem reçel için hem de bal için oldukça kolay bir şekilde çözülebilecek bir problemdir. Burada öncelikle yapmanız gereken, bal kavanozunuzu içine alabilecek büyüklükte bir tencere içerisine bir kavanozun yarısına gelecek kadar su doldurun. Burada kavanozun ağırlığı ile suyun yükselebileceğini de hatırlatmak isteriz. Daha sonrasında bu suyu kaynatarak, balın şekerlenmesini tamamen ortadan kaldırabilirsiniz.

Bal Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

Bal kolay kolay bozulabilen bir gıda değildir. Bu yüzden muhafaza etmesi de oldukça basittir. Sadece şekerlenmesini önlemek amacıyla balı buzdolabında saklamamanızı öneririz. Bunun dışında balı saklarken dikkat etmeniz gerekenler;

  • Bal her ne kadar kolay bozulmayan bir ürün de olsa uzun süre güneş ışığına maruz bırakmamalısınız.
  • Bal oda sıcaklığında kolaylıkla muhafaza edilebilen bir üründür. Her kullanım sonrasında kavanozun kapağı kapatılmalı ve hava ile teması kesilmelidir.
  • Balın bulunduğu ortamın nemli, rutubetli ve kokan bir ortam olmaması önemlidir. Aksi halde ortamdaki koku bala da işleyebilir ve balın kötü kokmasına neden olabilmektedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ