Hardal Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Hardal Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Yemeklerden ziyade soslarda kullanılan hardal, farklı bir kokuya ve tada sahiptir. Türk mutfağında farklı kullanım alanları bulunmaktadır. Tohumlu bitkilerden biri olan hardal, özellikle et, mantar, makarna gibi yemek türleri ile son derece uyumludur. Katıldığı yemeğin tadında baskın olacağı için ekleme miktarına dikkat edilmelidir.

Yemeklerin içinde değil de sos olarak kullanımı çok daha kullanışlıdır. Salatalarda ya da yemeklerin yanında hardalla hazırlanan soslar meze niyetine bile kullanılabilmektedir. Hardal eklenen yemekler, mutlaka düşük ısıda ve yavaş yavaş pişirilmelidir. Aksi halde hardal hem kokusunu hem de aromasını kaybedecektir. Çünkü maksimum 60 dereceye kadar hardal, tadını koruyabilmektedir.

Dört Farklı Hardal Türü

Dört farklı hardal türü vardır ve kullanım yerlerine göre seçim yapılması gerektiğinden, bu türlerin ve özelliklerinin bilinmesi gerekir.

1-)İngiliz Hardalı

Bir hayli baharatlı bir tadı olan İngiliz hardalı, kabuksuz siyah hardal tohumundan elde edilmektedir. Daha çok meze ya da sos olarak tercih edilebilir.

2-)Bordeaux Hardalı

Hardalın kabukları da kullanılarak hazırlanan bu türde, çok acı bir tat yoktur. Orta derecede acı ve aynı zamanda oldukça lezzetlidir.

3-)Dijon Hardalı

Yapımında hardal bitkisinin kabukları kullanılmadığı için biraz daha keskin bir kokusu ve tadı vardır.

4-)Alman Hardalı

En yenilebilir hardal türüdür. Yalnızca beyaz hardal tohumları kullanılarak hazırlanır. Genel olarak her çeşit besinle birlikte tüketilebilir.

Hardalın Yararları

  • İçerdiği besinler sayesinde, kanser türlerine karşı doğal bir savaşçıdır. Özellikle de kolon kanseri, mesane kanseri, mide kanseri ve rahim ağzı kanserinin oluşumuna yol açan hücrelerin oluşumunun en aza indirir. Hardalın içerisinde glukosinolat bulunur ve bu madde, kanserin yayılmasını engeller. Sağlıklı hücreler için bir zararı bulunmamaktadır.
  • Hardal tohumunun yüksek oranda magnezyum ve selenyum içerdiği bilinmektedir. Bu iki mineral, düzenli şekilde kullanımda nefes daralması, göğüs daralması ve tıkanıklığı, sinüslerde ortaya çıkan sorunlar üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir. Boğazda oluşan ağrının hafifletilmesini ve ortadan kalkmasını sağlar. Balgam söktürür, bronşite de iyi gelir.
  • Cilt hastalıkları tedavisinde de kullanılan hardal, özellikle sedef hastalığına oldukça iyi gelmektedir. Bu tedavi için küçük hardal tohumları kullanılmalıdır. Bu rahatsızlığı engelleyen hardal enzimleri arasında katalaz, dismutaz, süperoksit gibi türler yer almaktadır.
  • Yemeklere eklenen hardal yağı, akut miyokard infarktüsü engeller ve kalp krizi riskini de en aza indirir. Özellikle içeriğindeki omega 3 yağ asitleri ile arter, damar, kalp sağlığı için ideal besinlerden bir tanesidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
BİR YORUM YAZ