Salamura Peynir Neden Erir?

Salamura Peynir Neden Erir?

Salamura peynirin erimesinin sebebi genelde tuzunun az konmasından kaynaklanmaktadır. İlk defa yapacaklar için salamura peynir yapımında göz kararı değil, ölçü ile yapılması gerektiğini hatırlatmak isteriz. Bu tarz durumlar yaşanabileceği gibi peynir erimemiş dahi olsa tadında aradığınız lezzeti bulamayabilirsiniz.

Salamura Peynir Neden Erir?

Salamuranın peynirin tuz eksikliğinden dolayı eridiğini söylemiştik. Bunun dışında farklı etkenlerden dolayı da peynir eriyebilmektedir. Nedir bu etkenler?

1-)Kullanılan Peynirin Bayat Olması

Salamura peynir yapılırken aslında peynirin daha uzunca bir süre şekilde taze olarak tüketmek için yapılır. Salamurada kullandığınız peynir bayat olursa bu durum maalesef istediğiniz gibi sonuçlanmayacağı gibi peyniri tüketmeniz de zor olacaktır.

2-)Salamura Peynirin Yapılışı

Salamura peynir ilk kez yapıyorsanız ölçüyle malzemeleri koymanız daha doğru olur demiştik. Yapılışında malzeme ölçüsünün fazla kaçması ya da az olması durumunda peynir olması gerekenden yumuşak bir kıvama ulaşabiliyor ya da eriyebiliyor. Böyle bir durumda da tüketmesi oldukça imkansız hale gelebilmektedir.

Biraz önce de belirttiğimiz gibi salamura peynirin en önemli malzemelerinden biri de tuzdur. Tuz miktarı fazla olursa farklı yöntemler kullanılarak belki tuz derecesi düşürebilir fakat tuzu az olduğunda maalesef yapılabilecek bir şey yoktur.

3-)Salamuranın Saklandığı Ortam

Salamura peynirler kesinlikle güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Saklandığı ortam çok sıcaksa ya da direkt güneş ışığına maruz kalırsa peynirin yapısı değişmeye başlar. En iyi ihtimal ile ekşiyebilir, yumuşar ya da küflenmeye başlar. Bu yüzden saklandığı ortamın da serin, kuru ve rutubetsiz bir ortam olmasına bilhassa özen göstermek gerekmektedir.

Bozulmuş Salamura Peynir Nasıl Anlaşılır?

1-)Kokusu

Salamura peynirlerin bozulduğu zaman kötü bir kokusu olur. Bu koku salamuranın saklandığı kabın kapağını açtığınız an yoğun bir şekilde hissedilmektedir. Eğer salamuranızda kötü bir koku fark ettiyseniz tüketmemenizi öneririz. İshale ve gıda zehirlenmesine sebep olabilmektedir.

2-)Görüntüsü

Salamura peynirler bozulduğu zaman genelde görünüşünde yeşil renkte yosun gibi topaklar meydana gelmektedir. Burada aslında kademeli bozulma meydana gelebildiği gibi peynirin hepsi de bozulmuş olabileceğinden, peynirin temiz gözüken kısmından bir parça alarak tadına bakabilirsiniz. Eğer tadında herhangi bir bozulma yoksa, peynirin yeşil kısmını kesip atın. Böylece küflenme yayılmadan peynirinizi kurtarmış olursunuz.

3-)Tadı

Bazı bozulmuş peynirlerin görüntüsünde herhangi bir problem ile karşılaşılmaz. Eğer kokusunda da kararsızlığa düştüyseniz yine bir parça tadarak bozulup bozulmadığını rahatlıkla anlayabilirsiniz. Fakat bozulmuş olabileceğini düşünerek büyük bir parça alarak tadına bakmaktan kaçınmalısınız. Aksi takdirde midenizi rahatsız edebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ