İçmek için Turşu Suyu Nasıl Yapılır?

İçmek için Turşu Suyu Nasıl Yapılır?

Turşu suyu ülkemizde sıkça tüketilen bir içecektir. Yemeğin yanında şöyle tuzlu bir turşu suyu gelse hangimiz hayır derdik ki? Damak tadımıza uygun olduğu için tüketiyor olsak da, turşu suyunun aslında tarafımızca bilinmeyen birçok faydası var. Sıkça tükettiğimiz turşu suyunun yararlarını sizin için derledik. Aynı zamanda evde kolaylıkla yapabileceğiniz bir turşu suyu tarifi sunduk.

Turşu Suyunun Faydaları

Aslında spor yapan insanların sıklıkla tüketmesi gereken bir içecektir. Egzersiz sırasında terlerken vücut hem sodyum hem de potasyumu kaybeder ve elektrolit dengesini korumaya ihtiyaç duyar. Turşu suyunda bulunan kalsiyum klorür ve sirke, sodyum ve potasyumu vücudun daha kolay absorbe etmesini sağlar. Çok yüksek miktarda sodyum içermez ancak besin maddelerini vücudunuza daha hızlı depolayabilmenizi sağlar. Sindirimi kolaylaştırır.

Sirke fermente bir besindir ve turşu suyundaki sirke sindirim sistemi için iyidir. Adet döneminde kadınların en büyük yardımcılarından biridir. Turşu suyu adet dönemindeki kadınların tuz ihtiyacını karşılar. Evde kendinize iyi bir tedavi uygulamak istiyorsanız, turşu suyu tüketebilirsiniz.

Turşu Suyu Tüketmeden Önce Göz Önünde Bulundurulması Gerekenler

  • Sizde veya ailenizde gut hastalığı geçmişi varsa ürik asit birikimine neden olabileceğinden turşu suyu içmekten kaçının.
  • Ödeme ve şişkinliğe neden olabileceği için çok fazla turşu suyu tüketmekten kaçının.
  • Aşırı turşu suyu tüketimi hipertansiyona veya kan basıncınızda geçici bir artışa neden olabilir.

İçmek İçin Turşu Suyu Nasıl Yapılır?

Kavanozun içine ilave edilen su, turşunun fermente olmasını sağlayan etkendir. Turşu suyunun içerisindeki tuz, sirke, limon gibi maddeler sebzelerin mayalanmasını ve fermentasyonunu sağlar. Yemeklerden önce iştah açıcı olarak da tüketilen turşu suyunun yapımı aslında çok basittir. Size evde yapabileceğiniz tam ölçülü bir turşu tarifi hazırladık.

2 Lt Kavanoz İçin Malzemeler:

  • 1 Litre Su (5 Su Bardağı)
  • 1 Çay Kaşığı Limon Tuzu
  • 1 Çay Bardağı Sirke
  • 3 Yemek Kaşığı Turşuluk İri Tuz
  • 1 Yemek Kaşığı Şeker
  • 1 Yemek Kaşığı Nohut
  • 5-6 Diş Sarımsak

Geniş bir kabaya 1 lt suyumuzu koyalım. İçine 3 yemek kaşığı iri tuzu ilave edelim ve iyice karıştırarak eritelim. Sonrasında limon tuzunu, şekeri ve sirkeyi kaba ilave ederek karıştırmaya devam edelim. Son olarak da sarımsak dişlerini ve nohutu karışıma ekleyip karıştıralım. Hazırladığımız turşu suyunu, turşuluk sebzelerimizin üzerine döküp kavanozu sıkıca kapatalım.

Hazırladığımız turşu suyu ortalama 20-25 gün sonra güzel bir şekilde oturacaktır. Hem içindeki sebzeleri hem de suyunu gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Pancar, kırmızı lahana gibi kırmızı sebzeler, turşu suyuna daha güzel bir aroma ve iştah açıcı bir renk verir. Turşu suyu yapımında bu sebzeleri kullanmanızı tavsiye ederiz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ