Portakal Kabukları Nasıl Değerlendirilir?

Portakal Kabukları Nasıl Değerlendirilir?

Kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olan portakal, kabukları ile de oldukça işe yaramakta; ancak bunun için portakal kabukları nasıl değerlendirilir bilmek gerekiyor. Elbette portakal kabuklarının kalınlık ve inceliği de bu değerlendirme işlemi için bir faktör. Ancak temel olarak bu kabukların kullanılabileceği bir takım yerler elbette var.

Portakal Kabuğu Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

Bilindiği gibi günümüzde pek çok meyve ve sebze, mumlama yöntemi ile uzun süre korunabiliyor. Özellikle manav ve market reyonlarında bu meyve ve sebzelerin taze kalmasının sırrı da bu. Ancak bu mumlama işleminin sağlığımız açısından ciddi tehditleri bulunuyor.

  • Portakal kabuğu, sünger ya da fırça benzeri bir malzeme ile yıkanmalı. Aksi halde bahsi geçen mumlama işlemi tamamen kabuklardan temizlenmiyor.
  • Kabuklar meyvenin özünden ayrıldıktan sonra kurutulur ve iç kısmındaki beyaz bölüm alınmadan erişte gibi uzun ince bir şekilde doğranabilir. Böylece buzdolabı poşetlerine konulup uzun süre muhafaza edilebilir.
  • Ancak kek, pasta ve benzer, yiyeceklerin yapımı esnasında kullanımında uzun ince kesilmiş olan kabuklar oyalayıcı olabileceği için, rondodan geçirilerek toz haline de getirilebilir.
  • Toz haline getirmek için portakal kabuklarının yanına birkaç dilim de portakal atmak, sulu bir şekilde lezzetini de muhafaza etmesini sağlayacaktır.
  • Arzu edilirse bu karışımın içerisine toz şeker de ilave edilebilir.

Portakal Kabuğu Nerelerde Kullanılır?

  • İster taze, ister kuru bir halde kullanıma uygun olan portakal kabuğu, portakal aromalı çay yapımında kullanılabilir. Özellikle hazırladığınız demleme bitki çaylarına bir parça kabuk eklemeniz, çok leziz bir çaya dönüşmesini sağlayacaktır.
  • Henüz kurutulmamış olan portakal kabukları ile kış aylarının en sevilen kahvaltılıklarından biri olan portakal reçeli yapabilirsiniz. Ancak bunun için portakal kabukları 1 cm uzunluğunda ve yarım cm genişliğinde doğranmalı. Daha sonra klasik şeker ekleme, sulandırma ve kaynatma aşamalarından iç rahatlığıyla geçirerek, kahvaltınızda farklı bir lezzet sunabilirsiniz. Bunun yanında portakal kabuklarını, toz haline getirilerek mevsim ayırt etmeksizin kek ve pasta tariflerine ekleyebilir ve misafirlerinizi büyüleyebilirsiniz.
  • Şayet cilt tipinizin uygun olduğunu düşünüyorsanız, portakal kabuklarından cildiniz için bakım maskesi ve ellerinizi kışın soğuğundan korumak için el kremi vs yapabilirsiniz. Portakal kabuğunu kullanarak portakal yağınızı organik bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Alerjik bir reaksiyona önlem olarak cildin küçük bir kısmına sürüp denemek gerekebilir.
  • Sütlü tatlıların tamamında portakal kabuğu rendesi kullanabilirsiniz. Bunun yanında dekoratif bir öğe olarak ev kokusu, aromatik bir renklendirici olarak da yiyeceklerde kullanabilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ